Jarno Limnéll TIVIA-päivillä: Meitä tarvitaan juuri nyt!
Kyberturvallisuusasiantuntija Jarno Limnéllin mukaan turvallisuuden tekijöille on suuri tarve juuri nyt.
Reino Myllymäki
27.3.2023

Laajasti kyberturvallisuuteen perehtynyt työelämäprofessori Jarno Limnéll puhui 24.–25.3.2023 järjestetyillä TIVIA-päivillä. Limnéllin esityksen teema oli ”Ajankohtainen turvallisuus ja teknologia”.

Limnéll kertoi, ettei muista aikaa, jolloin turvallisuudesta olisi keskusteltu enemmän kuin juuri nyt. Ihmisiä huolettaa turvallisuustilanne. Tämän epävarmuuden kanssa saadaan elää pitkään, vaikka meillä ei olekaan mitään hätää. Turvallisuus on tehtävä ja tässä ajassa tekijöille on tarvetta. ”Teknologia kehittyy nopeasti. Meitä tarvitaan juuri nyt!”

Limnéll korosti, että tulevaisuuteen liittyy kolminaisuus: Tulevaisuutta ei voi täysin ennustaa, tulevaisuus ei ole ennalta määrätty ja tulevaisuuteen voi vaikuttaa. Teknologiapuolella on pyrittävä erityisesti vähentämään kompleksisuutta, joka on turvallisuuden pahin vihollinen.

Limnéll kertoi olleensa aiemmin kovan turvallisuuden toteuttaja, mutta nykyään hän pitää turvallisuuden tunnetta tärkeämpänä. ”Kaiken keskellä on ihminen. Turvallisuuden tunne luodaan lähellä, Ukrainasta ja hallituksen Hornet-puheista huolimatta. Emme saa mennä turvattomuuden tilaan.”

Ukrainan sodan lopputulos voi olla mikä tahansa. Täydellistä tilannekuvaa ei ole kellään, mutta tästä huolimatta on edettävä. Limnellin teesit Ukrainan osalta olivat:

  • Todennäköisemmin asiat menevät huonompaan suuntaan [lähitulevaisuudessa].
  • Putin laittaa peliin kaiken, mutta siitä selvitään.
  • Venäjä levittää disinformaatiota.
  • Venäjää ei pidä aliarvioida.
  • Venäjä on välitön ja jatkuva uhka länsimaille.

Naton mukaan teknologia on yhtä aikaa sekä mahdollisuus että riski. Nouseville teknologioille annetaan suuri merkitys, sillä viimeiset tekniset ratkaisut omaava on uskottava sotilaallinen toimija. Tämä luo Suomelle liiketoimintamahdollisuuksia, sillä Suomi on ihan kohta Naton jäsen. Toisaalta kiinnostus – hyvässä ja pahassa – suomalaista yhteiskuntaa, yrityksiä ja yliopistoja kohtaan kasvaa Nato-jäsenyyden myötä.

Limnéll korosti, että Suomi tarvitsee kyberpuolustusstrategian, jolla hallitaan puolustuksen viides dimensio maan, meren, ilman ja avaruuden lisäksi.

Kuva: Olli Teräs

Suositellut

Uusimmat