Internet Explorer pääsi viimein ansaitulle eläkkeelle
Nettiselain on herättänyt yllättävän paljon tunteita vuosien varrella. Selainmarkkinoita ovat jo vuosia hallinneet uudet pelurit, mutta monen yrityksen järjestelmät ovat edelleen vaatineet IE:n käyttöä.
Mikko Torikka
16.6.2022

Microsoft päästi Internet Explorer -nettiselaimen eläkkeelle lopulta 15.6. Explorer ehti olla Windows-koneissa (ja joskus myös Macintosheissa) lähes 27 vuotta. Yhdessä vaiheessa Explorerin logon pieni e-kirjain oli monelle käyttäjälle synonyymi internetille.

Explorerin vahva markkinaosuus ei ollut täysin omilla ansioilla hankittua. Microsoft paketoi selaimen mukaan Windows-käyttöjärjestelmään. Tämä raivostutti kilpailijoita ja myös EU:n antitrustiviranomaisia.

Vuosien kuluessa markkinolle tuli kilpailijoita, jotka olivat nopeampia ja luotettavampia kuin IE ja valtasuhteet alkoivat muuttua. Chrome ja Firefox valtasivat alaa. Myös älypuhelinten yleistyminen muutti markkinaa merkittävästi. IE:llä ei ollut jalansijaa uudessa mobiilissa maailmassa.

Viha-rakkaussuhde kääntyi monesti ärtymyksen puolelle, kun Explorer ei ollut yhteensopiva kaikkien web-standardien kanssa. Lisäkäsi selaimen hitaus kirvoitti vuosien aikana lukuisia meemejä

Microsoft on viime vuosina panostanut Edge-selaimeen ja tuorein Chromium Edge on käytännössä Chrome vähän erilaisilla ominaisuuksilla.

Kuluttajat hylkäsivät pääosin IE:n jo aikoja sitten. Mutta viimeiseksi jääneellä Internet Explorer 11 -selaimella on ollut käyttöä viime aikoihin asti. Tai oikeastaan voi olla edelleen. Monet yrityssovellukset ja verkkosivut ovat vaatineet toimiakseen IE-selaimen eivätkä IE-emulaattoritkaan ole riittäneet tilanteen ratkaisemiseen.

Tieto IE:n tuen lopullisesta loppumisesta on ollut olemassa jo vuosia. Päivämääräkin on ollut tiedossa. Siitä huolimatta mediassa on raportoitu asian tulleen joillekin yrityksille yllätyksenä. Tietojärjestelmät on helppo pitää ennallaan niin kauan kuin ne toimivat. Siksi monessa paikassa on edelleen ollut paikkansa IE:lle.

Mutta nyt olisi varmaankin aika päästää Explorer pois aktiivisesta palveluksesta. Samalla on aika maksaa mahdolliset tekniset velat.

Suositellut

Uusimmat