Intel julkisti reaaliaikaisen deepfake-videoiden tunnistussovelluksen
Aidolta vaikuttavat videoväärennökset uhkaavat olla yksi aikamme vitsauksista. Intel lupaa uudelle FakeCatcherille 96 prosentin osumatarkkuuden väärennösten tunnistamisessa.
IT Insider toimitus
17.11.2022

Aidoilta vaikuttavat videoväärennökset eli deepfake-videot ovat kehittyneet viime vuosina kovaa vauhtia. Deepfakeja voidaan käyttää mielipidevaikuttamisessa tai huijauksissa esiintymällä uskottavasti toisena henkilönä.

Väärennösten tunnistaminen onkin yhtä lailla kasvava trendi kuin niiden tekeminen. Teknologiajätti Intel julkisti oman ratkaisunsa deepfake-videoiden tunnistamiseen. Yhtiön mukaan sen julkistama FakeCatcher on ensimmäinen reaaliaikainen deepfake-videoiden tunnistusohjelma. Yhtiön mukaan FakeCatcherin osumatarkkuus on 96 prosenttia.

Monet deepfake-videoiden paljastusohjelmat tutkivat videoiden raakadataa väärennösten löytämiseksi. Intelin ratkaisu puolestaan etsii vihjeitä itse videoista. Se pohjautuu fotopletysmografiaan (FPG, englanniksi PPG photoplethysmogram), joka on lääketieteellinen menetelmä verenvirtauksen muutoksien tutkimiseen.

FPG-menetelmä analysoi valon erilaista heijastumista, kun veri kiertää suonistossa. Muutoksia ei voi havaita silmällä, mutta se on teknisesti tunnistettavissa.

FakeCatcher analysoi FPG-signaaleja 32 kohdasta ihmiskasvoja. Ratkaisu hyödyntää syväoppimista ja vertaa tuloksia aitojen kasvojen FPG-signaaleihin.

Infografiikka:Intel

Suositellut

Uusimmat