Helsingin yliopiston tarjoama tekoälyn etiikka – verkkokurssi avautui myös suomeksi ja ruotsiksi
Avoin ja ilmainen Ethics of AI -verkkokurssi tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua tekoälyn etiikkaan, eikä sen suorittaminen vaadi koodaustaitoja tai erityistä teknologista asiantuntemusta
Kalle Keinonen
24.11.2021

.
Helsingin yliopiston avoin ja ilmainen Ethics of AI -verkkokurssi aukesi suomeksi ja ruotsiksi 23. marraskuuta Valtiovarainministeriön Tietopolitiikka-seminaarin yhteydessä. Kurssi auttaa julkishallintoa, yrityksiä ja yksilöitä ymmärtämään tekoälyn eettistä käyttöä ja sen käyttämisen vaatimuksia.

Verkkokurssi koostuu seitsemästä aihealueesta, joihin liittyy luettavaa ja tehtäviä: tekoälyn etiikan määrittely, hyväntahtoisuuden ja ei-haitallisuuden periaatteet, vastuullisuus, läpinäkyvyys, ihmisoikeudet, oikeudenmukaisuus ja tekoälyn etiikka käytännössä.
Kurssin sisällöstä vastaa lehtori Anna-Mari Rusanen. Hän muistuttaa, että älykkäiden teknologioiden etiikka on vielä muotoutumassa. ”Uusia esimerkkejä eettistä arviointia vaativista tilanteista syntyy joka päivä. Siksi on keskeistä, että kehitetään kykyä arvioida periaatteita, joilla sovellusten käytön hyväksyttävyyttä punnitaan”, toteaa Rusanen.

Verkkokurssi on tehty yhteistyössä Helsingin, Amsterdamin ja Lontoon kaupunkien sekä valtiovarainministeriön kanssa.
Kurssilla voi tutustua hankekumppaneiden tarjoamiin käytännön tapauksiin. Esimerkiksi Helsingin kaupungilta on tapaus, joka keskittyy tekoälyn käyttöön sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä kaupunkilaisten terveysriskien ennustamisessa.

Tekoäly- ja kognitiontutkimukseen erikoistunut tieteenfilosofi Rusanen sanoo syksyllä 2021 ilmestyneessä Älykäs huominen -kirjassa, että tekoälyn etiikkaan vaikuttaa eettisen hyväksynnän arvioinnin lisäksi myös politiikka, raha ja valta. ”Mitä enemmän ne kietoutuvat osaksi tekoälykehityksen päämääriä, sitä kipeämmin tarvitsemme keskustelua kehityksen tavoitteista.”

Verkkokurssin suorittaminen ei vaadi koodaustaitoja tai erityistä teknologista asiantuntemusta. Kurssi löytyy Helsingin yliopiston uudesta MOOC-keskuksesta. Keskuksen tehtävänä on tuoda jatkuvuutta ja suunnitelmallisuutta Helsingin yliopiston avoimeen verkko-opetukseen.

Yliopistolla on myös ilmainen online-peruskurssi – Elements of AI – joka antaa yleiskatsauksen tekoälyn periaatteisiin. Marraskuussa Elements of AI voitti kansainvälisen suunnittelupalkinto German Design Awardin Erinomaisen viestintäsuunnittelun (Verkko) -kategoriassa.

Suositellut

Uusimmat