GPT-4 on valtava kehitysaskel mutta edelleen puutteellinen tekoäly
ChatGPT:ssä käytettyyn GPT-3.5-versioon verrattuna GPT4 on tarkempi, asiantuntevampi ja monipuolisempi. Mutta edelleenkään se ei pysy totuudessa. Microsoftin Bing-hakukone on käyttänyt GPT4:tekoälyä alusta asti.
IT Insider toimitus
15.3.2023

Laajaan kielimalliin pohjautuvan GPT-tekoälyn uusin versio GPT-4 on nyt yleisesti saatavilla. Tekoälyä kehittävän OpenAI:n mukaan GPT-4 osaa ratkaista paljon aikaisempaa vaikeampia ongelmia ja sen tarkkuus on on entistä parempi.

Lisäksi valmistaja lupaa, että GPT-4 tarjoaa 40 prosenttia edeltäjäänsä enemmän totuudenmukaisia vastauksia.

Ensitestien perusteella GPT-4 on todellakin edistysaskel edeltäjäänsä verrattuna. Mutta 40 prosentin parannus jättää edelleen tilaa täysin hallusinaatioilta vaikuttaville vastauksille.

The New York Timesin testien mukaan GPT-4:n tulokset ovat merkittävästi aikaisempaa tarkempia. Siitä voi olla hyötyä esimerkiksi kielten opiskelussa, asioiden välisten suhteiden selvittämisessä tai esimerkiksi laajojen tietomassojen tiivistämisessä.

Lisäksi GPT-4 osaa tarkastella kuvia hämmästyttävällä tarkkuudella. Esimerkiksi kun GPT-4:lle annettiin kuva jääkaapin sisällöstä, se ehdotti reseptejä siellä olevien ainesten perusteella.

GPT-4 pärjää myös erinomaisesti standardoiduissa testeissä. Tekoäly pääsi parhaimman kymmenyksen joukkoon asianajajilta 41 osavaltiossa Yhdysvalloissa vaadittavassa Uniform Bar Examinationissa. GPT-4 osasi antaa vastauksia sekä lakitermeillä että tavallisten kansalaisten kielelle käännettynä.

Uudella kielimallilla on edelleen paha taipumus keksiä vastauksia. Järjestelmillä ei ole käsitystä siitä mikä on totta ja mikä ei. Siksi ne voivat keksiä vastauksia, jotka ovat täysin valheellisia.
Jopa varsin yksinkertaisissa kysymyksissä, joihin normaali hakukone löytäisi vastauksen helposti.

Esimerkiksi New York Timesin testissä GPT-4:ltä kysyttiin verkkosivuja, joissa kerrotaan syöpätutkimuksesta. Vastauksena tekoäly antoi sivustoja, joita ei ole edes olemassa.

OpenAI:n teknologioihin miljardeja investoinut Microsoft kertoi, että kuluneiden viiden viikon aikana sen Bing-hakukoneen testiversioon kytketty tekoäly on ollut nimenomaan GPT-4:n esiversio, jota on räätälöity hakukonetta varten.

Suositellut

Uusimmat