Googlen mainosmonopoli on EU:n tulituksen kohteena
Googlea aiotaan syyttää laittomasta kilpailun tukahduttamisesta mainonta-alalla, kertoo Bloomberg.
Max Lehtinen
14.6.2023

Euroopan komissio ilmoittaa muutamien päivien kuluessa Alphabetin omistamaan Googleen kohdistuvasta kilpailunrajoitustutkinnasta, kertovat Bloombergin lähteet. 

Menettelyä kutsutaan väitetiedoksiannoksi, jossa tutkittavalle organisaatiolle ilmoitetaan, mitä rikkeitä sen toiminnassa tutkitaan. 

Yhdysvaltalainen hakukonejätti on lähteiden mukaan tukahduttanut kilpailevaa mainontatoimintaa laittomasti. Kyseessä on ”merkittävin” syyte Googlea vastaan, lähteet kertovat. 

EU on sakottanut Googlea sen aiemmista rikkeistä jo yhteensä yli 8 miljardia euroa. Reutersin lähteiden mukaan EU saattaa nyt määrätä Googlea myymään osan sen mainostoiminnasta. 

Euroopan komissio ei voi kuitenkaan antaa Googlelle sakkoa tai muita määräyksiä ennen kuin hakukonejätti on saanut mahdollisuuden puolustautua. 

Googlen kilpailunvastaista toimintaa tutkii myös Yhdistyneiden kuningaskuntien kilpailu- ja markkinaviranomainen.

Samaan aikaan yritystä syytetään Yhdysvalloissa “digitaalisen mainosteknologian tuotteiden monopolisoinnista”. Yhdysvaltojen oikeusministeriön (DOJ) mukaan Google on hankkinut kilpailevia yrityksiä, pakottanut julkaisijoita Googlen työkalujen käyttämiseen ja manipuloinut mainonnan huutokauppoja omaksi edukseen. 

Oikeudenkäynnin odotetaan alkavan Yhdysvalloissa maaliskuussa 2024, kertoo Bloomberg. Google kiistää kaikki syytteet. 

Tutkimusyhtiö Insider Intelligencen mukaan Google on maailman johtava digitaalinen mainonta-alusta 28 prosentin eli yli 200 miljardin dollarin globaalillla markkinaosuudellaan. 

Googlen tuloista noin 80 prosenttia tulevat mainontateknologiasta. 


Kuva: Myriam Jessier

Suositellut

Uusimmat