Googlen hakukonepaikka iPhoneissa maksoi 20 miljardia vuonna 2022
Hakukone iPhonessa on arvokas asia. Googlen emoyhtiö Alphabet maksaa Applelle kymmeniä miljardeja siitä, että Google on oletushakukoneena iPhonen Safari-selaimessa. Samalla maksut muodostavat jo ison osan Applen tuloksesta.
IT Insider toimitus
03.5.2024

Googlen emoyhtiö Alphabet maksoi 20 miljardia dollaria vuonna 2022. Applelle siitä, että Google-hakukone on oletuksena iPhonen Safari selaimiessa. Maksut ovat olleet samaa kokoluokkaa muinakin vuosina. Esimerkiksi vuonna 2020 jopa 17,5 prosenttia Applen operatiivisesta tuloksesta oli maksuja Googlelta.

Tiedot tulivat julki Yhdysvaltain oikeusministeriön Googlea vastaan aloittamassa antitrustioikeudenkäynnissä. Yhtiöt olivat toivoneet, ettei numeroita tarvitsisi paljastaa oikeudenkäynnissä. Lukuja ei kerrota esimerkiksi yhtiöiden tulosraporteisa.

Alun perin Apple otti Googlen Safarin oletushakukoneeksi ilmaiseksi vuonna 2002. Tuolloin iPhonea ei vielä ollut ja Google oli ainoa varteenotettava vaihtoehto hakukoneeksi.

Toukokuussa 2021 sopimus muuttui osuudeksi mainostuloista, ja myöhemmin se on kääntynyt yli miljardin kuukausimaksuksi.

Esimerkiksi Microsoft on yrittänyt tosissaan saada Bing-hakukonetta iPhoneihin. Se olisi antanut Applelle 90 prosenttia Safarin kautta tulleista mainostuloista, selviää oikeuden dokumenteista.

Suositellut

Uusimmat