Google Play Store määritettiin laittomaksi monopoliksi oikeudenkäynnissä Epic Gamesia vastaan
Kalifornialaisen valamiehistön päätökseen vaikutti esimerkiksi Spotifyn kanssa solmittu salainen sopimus, jolla Google pyrki säilyttämään vaikutusvaltansa alalla.
Max Lehtinen
12.12.2023

Epic Games on voittanut oikeudenkäynnin, jossa se taisteli Googlen sovelluskauppa- ja laskutuskäytäntöjä vastaan, selviää Kalifornian piirituomioistuimen valamiehistön päätöksestä.  

Valamiehistön mielestä Googlella on ollut Android-laitteiden sovellusmarkkinoilla laiton monopoliasema, jota yritys on käyttänyt hyväkseen saadakseen sovellusten sisäisten ostosten avulla tuottoa. 

The Vergen mukaan Google on käyttänyt “sopimusten kietoutunutta verkkoa” saadakseen yhteistyökumppanit mukautumaan yrityksen omiin tarpeisiin. 

“Google kannustaa puhelinvalmistajia ja suurimpia sovelluskehittäjiä pikemminkin jakamaan kuin kilpailemaan jatkuvasti kasvavasta sovelluskauppojen rahatukusta”, kirjoittaa oikeudenkäyntiä seurannut toimittaja Sean Hollister

Hollisterin mukaan todisteiden valossa Google halusi “selvästi” estää muiden sovelluskauppojen ilmaantumisen Androidille ja kohteli sovellusten kehittäjiä epätasa-arvoisesti. 

Esimerkiksi Spotifylle ja Netflixille Google tarjosi sopimuksia, joiden perusteella striimauspalvelut saisivat alennusta rojalteista, jotka ovat muille kehittäjille pakollisia ja merkittäviä – jopa 30 prosenttia. Alennuksista ei kerrottu julkisuuteen, koska ne olisivat Googlen mukaan vaikeuttaneet muita sopimusneuvotteluja.

Oikeudenkäynnissä käsiteltiin myös epäilyjä, että Google on tuhonnut tai pimittänyt relevantteja asiakirjoja. Tuomari James Donato sanoikin tutkivansa Googlea “todisteiden tarkoituksellisesta ja järjestelmällisestä tukahduttamisesta”.

Googlen julkisuuskäytäntöihin erikoistunut varapuheenjohtaja Wilson White ilmoitti pian tuomion jälkeen, että teknologiajätti aikoo valittaa päätöksestä. 

Epic Games sen sijaan kuvaili lausunnossaan päätöstä voittona “kaikille sovelluskehittäjille ja kuluttajille ympäri maailmaa”. 

Yritys ei hakenut oikeudenkäynnissä Googlelta rahallista korvausta (joka olisi voinut ollut satoja miljoonia dollareita) tämän epäreiluista käytännöistä, vaan pyysi tuomaria pakottamaan Googlen sallimaan vaihtoehtoiset sovelluskaupat ja laskutusjärjestelmät. 

Epic Games haastoi Googlen oikeuteen jo vuonna 2020 ja poisti samalla Fortniten Google Play -kaupasta saadakseen sovellustuotot kokonaisuudessaan itselleen. 

Oikeudenkäynnin tulos voi olla katalyytti merkittäville muutoksille Googlen Play-kaupan ja sen laskutusjärjestelmän toimintaan. 

The Vergen mukaan ei kuitenkaan ole selvää, mitkä suorat seuraukset tällä päätöksellä on. Epic Games ja Google keskustelevat tuomari Donaton kanssa tammikuussa keskustellakseen tulevista toimenpiteistä. 

Joka tapauksessa päätös vahvistaa etenkin EU:sta tuttua teemaa: teknologiajättien villi länsi on alati tarkemman tarkastelun alla. Vastaavien oikeudenkäyntien ja niiden saaman julkisuuden myötä teknologiayrityksiin kohdistuva paine käyttäytyä kunnolla kasvaa.

Suositellut

Uusimmat