Google murtui kritiikin alla – chatbotti Geminin kuvagenerointi hyllylle
Gemini on inklusiivisen suunnittelunsa vuoksi luonut kuvia esimerkiksi tummaihoisista natsisotilaista.
Max Lehtinen
22.2.2024

Google ilmoitti hyllyttävänsä sen chatbotti Geminin (ent. Bard) kyvyn generoida kuvia ihmisistä, kunnes kuvien historiallinen tarkkuus on korjattu. 

Gemini on saanut valtavaa kritiikkiä sosiaalisessa mediassa, koska tekoälymalli generoi ihmisistä kuvia historiallisesti epätarkasti. Se generoi itsevarmasti esimerkiksi tummaihoisen natsisotilaan. 

Googlen chatbotin tavoitteena on tiettävästi ollut rikkoa sukupuoleen, etnisyyteen ja rotuun liittyviä stereotypioita poikkeuksellisen inklusiivisella suunnittelulla. 

Joidenkin X-käyttäjien mukaan Geminillä voi yhä generoida kuvia, jotka eivät liity ihmisiin, mutta toiset eivät kykene käyttämään chatbotin kuvagenerointikykyä ollenkaan. 

Google sanoo julkaisevansa parannellun version Geministä “pian”. 

Päätös keskeyttää Geminin kyky luoda kuvia ihmisistä alle 24 tuntia sen jälkeen, kun teknologiajätti pyysi julkisesti anteeksi kuvissa toistuvista epätarkkuuksista. 

”Historiallisissa konteksteissa on enemmän vivahteikkuutta, ja aiomme jatkaa tuunaamista saavuttaaksemme ne”, Gemini-työryhmän vanhempi tuotejohtaja Jack Krawczyk sanoi eilen.

Google aloitti kuvageneroinnin tarjoamisen chatbotillaan vasta aiemmin tässä kuussa kilpaillakseen muiden chatbottien, kuten OpenAI:n ChatGPT:n kanssa. Teknologiajätin chatbotti koki tällöin myös nimenvaihdoksen Bardista Geminiksi.

Suositellut

Uusimmat