Foxconn ja Nvidia ilmoittivat rakentavansa “tekoälytehtaita”
Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huangin mukaan tekoälytehtaat ovat älykkyyden tuottamisen seuraava vaihe. Hänen mielestään tulevaisuudessa jokaisella yrityksellä on tekoälytehdas.
Max Lehtinen
18.10.2023

Maailman suurin elektroniikan sopimusvalmistaja Foxconn ilmoitti juuri aikovansa rakentaa uusia “tekoälytehtaita” yhteistyössä tekoälylaskennan huippuyritys Nvidian kanssa. 

Yhteistyö on osa Nvidian ja Foxconnin tammikuussa julkistamaa kumppanuutta, jonka pyrkimyksenä on autonomisten ajoneuvojen kehittäminen. Laskentatehoa on kuitenkin tarkoitus käyttää myös muihin käyttökohteisiin, kuten älykkäiden kaupunkien kehittämiseen.

Juuri julkistetut tekoälytehtaat ovat käytännössä suuria datakeskuksia, joissa hyödynnetään Nvidian kehittyneitä siruja ja ohjelmistoja muun muassa autonomisia autoja ja tehdasrobotteja ohjaavien tekoälyjärjestelmien kouluttamiseen.

Foxconn uskoo sähköautojen autonomisuutta kehittäville tekoälytehtaille löytyvän kysyntää tulevaisuudessa muun muassa Intiassa ja Japanissa. Yrityksen pitkän aikavälin tavoite on valmistaa lähes puolet maailman sähköautoista. 

Nvidia taas on rakentanut tehokkaan laskentainfrastruktuurin tekoälyn kehittämistä varten aina huippunopeista mikropiireistä optimoituihin ohjelmistoihin asti. Tämä infrastruktuuri on tehnyt siitä yli 1000 miljardin dollarin arvoisen yrityksen.

Nyt jättiyritykset yhdistävät voimansa vauhdittaakseen datan muuntamista älykkääseen muotoon tekoälyn avulla.  

”On syntynyt uudenlainen valmistusmuoto: älykkyyden tuotanto. Älykkyyttä tuottavat datakeskukset ovat tekoälytehtaita”, Nvidian toimitusjohtaja Jensen Huang selitti Foxconnin teknologiamessuilla Taiwanissa, jossa suunnitelma julkistettiin. 

Tekoälyyn keskittyvät datakeskukset ovat Huangin mukaan seuraava askel tekoälyvallankumouksen etenemisessä – eikä kyse ole pelkästään autonomisista autoista. 

”Tulevaisuudessa jokaisella yrityksellä ja toimialalla on tekoälytehtaita”, hän sanoi. 

Foxconnin toimitusjohtaja Young Liun mukaan Foxconn yrittää uusien tekoälytehtaiden myötä muuttaa toimintaansa valmistuspalveluyrityksestä “alustaratkaisuyritykseksi”. 

Myös kilpailevan sähköautovalmistaja Teslan kesällä julkaisemaa Dojo-supertietokonetta käytetään sen omien autonomisten autojen kehittämiseen. Dojo toimii monilta osin Nvidian siruilla, mutta Tesla on rakentanut osan laskentajärjestelmästä itse. 

Kuva: Bolivia Inteligente 

Suositellut

Uusimmat