Financial Times: EU sakottaa Applea 500 miljoonaa euroa App Storen valta-aseman hyväksikäytöstä
Euroopan komission tutkinnan mukaan Apple on tukahduttanut reilua kilpailua hämärien App Store -käytäntöjen avulla, FT:n lähteet kertovat.
Max Lehtinen
19.2.2024

Euroopan komissio aikoo sakottaa Applea noin 500 miljoonaa euroa EU:n kilpailulainsäädännön rikkomisesta, kertoo Financial Times

Financial Timesin lähteiden mukaan Apple on komission mukaan estänyt sovelluksia kertomasta iOS-käyttäjille App Storen provisiojärjestelmän ulkopuolisista (ja halvemmista) tilausmalleista ja sovelluksista. 

Komissio uskoo Applen täten hyväksikäyttäneen valta-asemaansa reilua kilpailua tukahduttavasti. 

Lähteiden mukaan komissio julkistaa päätöksensä maaliskuun alussa. 

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun EU sakottaa Applea. Muita teknologiajättejä, kuten Googlea ja Metaa, se on rankaissut tuntuvilla sakoilla jo useita kertoja. 

Appleen kohdistuva tutkinta lähti alun perin liikkeelle Spotifyn vuonna 2019 tekemästä valituksesta, jossa se huomautti Apple Musicin nauttivan epäreilua erikoiskohtelua striimauspalveluiden joukossa. 

Apple peri tuolloin muiden striimauspalveluiden saamista sovellustuotoista jopa 30 prosentin provisiota, mutta Apple Musicin osalta provisioita ei ole tietenkään ikinä peritty. Raha valuu suoraan Applen omaan taskuun. 

Komissio kuitenkin poisti tutkinnan fokuksen melko pian pois App Storen provisiokäytännöistä ja keskittyi sen sijaan edellä mainittuun sensuuriin, josta Apple on nyt saamassa sakot. 

Osasyy App Storen perimän 30 prosentin provision sivuuttamiseen oli luultavasti EU:n tuolloin suunnittelema Digital Markets Act eli DMA, jonka astuessa voimaan 7.3.2024 Applen provisio-imperiumin aika on viimein ohi. 

Applen on sallittava jatkossa iOS-laitteilla vaihtoehtoiset sovelluskaupat, jotka toimivat omien ehtojensa mukaan. 

Uusien DMA-säädösten toimeenpano voikin aloittaa sovelluskauppojen vyöryn Applen laitteille. Asiantuntijoiden mukaan lakimuutos saattaa myös lisätä kehittäjien ja sovelluskauppojen välisiä yksinoikeussopimuksia merkittävästi. 

DMA on EU:n alati laajenevan digilainsäädännön uusi osa, joka ”varmistaa tasapuoliset edellytykset kaikille digitaalisille yrityksille niiden koosta riippumatta”.

Uusi DMA-lakikehikko ja Applen oletettavasti pian saamat sakot ovat osa laajempaa trendiä, jossa teknologiajättien valta-asemia puristetaan yhä rohkeammin regulaation voimalla.

Suositellut

Uusimmat