EU:n painostus puri Appleen – uusi iPhone 15 -mallisto toimii eri liitännällä
Applen iPhoneissa yli vuosikymmenen ajan käytetty Lightning-kaapeli vaihtuu nyt EU:n standardiin eli USB-C:hen.
Max Lehtinen
13.9.2023

Apple julkisti juuri uuden iPhone 15 -mallistonsa, jonka puhelimet ladataan Euroopan unionin asettamien säännösten vuoksi vanhan Lightning-järjestelmän sijaan USB-C:llä. 

Apple vastusti tasapäistävää muutosta vahvasti ja pitkään, mutta EU sai tahtonsa läpi asettamalla USB-C:hen vaihtamiselle takarajan vuoden 2024 loppuun. 

Kaikissa EU-alueella myytävissä uusissa älypuhelimissa, tableteissa ja monissa muissa elektroniikkalaitteissa on oltava vuoden 2024 loppuun mennessä USB-C-latausjärjestelmä sähkölaitteista aiheutuvan jätteen vähentämiseksi ja kuluttajien elämän helpottamiseksi. 

Latausjärjestelmien yhtenäistäminen on vain pieni osa EU:n valtavaa sääntelyoperaatiota, joka kohdistuu etenkin Applen kaltaisiin teknologiajätteihin, jotka voivat käyttää asemaansa hyödyksi asiakkaille epäsuotuisalla tavalla. 

Latauspiuhan muutoksen lisäksi Apple ilmoitti parannuksista muun muassa iPhone-malliston zoomiin ja näyttöjen kirkkauden maksimiarvoon.

Jokainen 15-malliston puhelin saa myös ilmoitusten ulkoasua muuttavan ”dynaamisen saaren”, joka oli ennen saatavilla vain iPhone 14 Pro -mallissa.

15 Pro -mallissa on lisäksi uusi titaanikuori, tehokkaampi siru ja kustomoitava painike, jonka avulla voi ottaa kuvan, aloittaa ääninauhurin tai avata käyttäjän aiemmin määrittämän sovelluksen.

Joitakin uuden iPhone-malliston hintoja on lueteltu alla. Jokaisesta mallista on tarjolla erihintaisia versioita muistin suuruuden mukaan. 

  • iPhone 15 (128 GT): 989 €
  • iPhone 15 Plus (128 GT): 1 119 €
  • iPhone 15 Pro (128 GT): 1 249 €
  • iPhone 15 Pro Max (256 GT): 1 499 €

Kuva: Laurenz Heymann

Suositellut

Uusimmat