EU:n lupaama startup-rahasto myöhästyy jälleen
Osa apurahaa ja pääomasijoitusta odottavista startupeista ovat olleet kohta jo vuoden ilman heille luvattua rahaa. Viivästykset alkavat heikentää jo joidenkin yritysten liiketoimintaa.
Kalle Keinonen
18.5.2022

Euroopan komission startupeille lupaama kiihdytysrahasto myöhästyy jo toista kertaa. Rahaston tarkoituksena on vauhdittaa edistyneiden teknologioiden kehittämistä ja täyttää aukkoja rahoitusmarkkinoilla. Politicon mukaan viivästykset alkavat jo vaikuttaa yritysten liiketoimintaan.

Komissio on luvannut yli 30 yritykselle apurahan ja pääomasijoituksen yhdistelmän. Noin 22 yritystä, jotka pyysivät pelkästään apurahaa, ovat saaneet jo rahoituksen. Tänä vuonna rahasto on budjetoinut 1,16 miljardin euron investoinnit.

Politicon näkemien dokumenttien perusteella 29. huhtikuuta ilmoitettu viimeisin viivästys johtui ”Euroopan komission sisäisistä neuvotteluista”. Maaliskuussa komissio ilmoitti viivästyksen syyksi IT-ongelmat.

Rahaston taustalla olevan Euroopan innovaationeuvoston (EIC) rooli eräänlaisena riskipääomarahastona on saanut EU-viranomaiset pohtimaan, onko neuvosto mahdollisesti ristiriidassa hallintoviranomaisena toimivan komission aseman kanssa. Kriitikot uskovat, että viimeisin viivästys johtuu komission tyytymättömyydestä siihen, miten rahastoa kuuluisi hallita sekä sen roolia mahdollisena yrityksen omistajana. 

Kiinnostus EU:n viime vuonna perustaman startup-rahaston rahoitusohjelmaan oli hyvin suurta. Kesäkuun 2021 ensimmäiseen määräaikaan mennessä rahoitusta ehti hakemaan yli 800 yritystä, jotka tavoittelivat yhteensä 4,85 miljardin euron rahoitusta. 

Edelleen osa ensimmäisen kierroksen hakijoista, joille rahasto lupasi rahoitusta, odottaa edelleen rahojaan.

”Juuri nyt se, että meillä on epävarmuutta apurahojen aikataulusta, asettaa meidät erittäin vaikeaan tilanteeseen. Tämä on täysin päinvastainen tilanne sille, mitä EIC yrittää tehdä”, sanoo Politicon haastattelema, anonyyminä pysyvä startup-johtaja. 

Suositellut

Uusimmat