EU:n kaavailema viestien skannaus kauhistuttaa yksityisyysasiantuntijoita
Euroopan komission ehdottamien sääntöjen tarkoituksena olisi ehkäistä lasten seksuaalista hyväksikäyttöä tutkimalla kommunikaatiopalvelujen viestejä. Salaustekniikan professorin mukaan ehdotus kuvaa hienostuneinta massavalvontakoneistoa, joka on koskaan otettu käyttöön Kiinan tai Neuvostoliiton ulkopuolella.
Kalle Keinonen
16.5.2022

Euroopan komissio ehdotti viime viikon keskiviikkona uusia sääntöjä lasten seksuaalisen hyväksikäytön ehkäisemiseksi. Uusien sääntöjen seurauksena WhatsAppin ja Facebook Messengerin kaltaisten viestintäsovellusten tulisi käydä valikoivasti läpi eri käyttäjien yksityisiä viestejä, joista sovellukset voisivat löytää lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön tai sen valmisteluun (grooming) viittaavaa materiaalia.

Ehdotus on hyvä esimerkki siitä, miten yhtä hyvää aikomusta ajava asia voi vaikuttaa negatiivisesti muihin.

Yksityisyyden asiantuntijat ovat kritisoineet komission ehdotusta ankarasti, kertoo The Verge. Salaustekniikan professori Matthew Green luonnehti Twitterissä komission julkaisemaa dokumenttia kauhistuttavimmaksi asiaksi, jonka hän on ikinä nähnyt.

”Dokumentti kuvaa hienostuneinta massavalvontakoneistoa, joka on koskaan otettu käyttöön Kiinan tai Neuvostoliiton ulkopuolella. Eikä tämä ole liioittelua”, Green twiittasi. Päästä päähän salattu viestintä mahdollistaa myös anonyymin viestinnän esimerkiksi sortovaltioiden viranomaisten toiminnasta.

Käytännössä komission säännöt toisivat uusia velvoitteita kaikille ”verkkopalvelujen tarjoajille”, johon kuuluvat esimerkiksi sovelluskaupat, verkkopalveluyhtiöt sekä kaikki ”ihmisten väliset viestintäpalvelut”. 

Kovimmat velvoitteet kohdistuisivat viestintäpalveluihin. Jos tähän kategoriaan kuuluva yritys saisi EU:lta ”selvitysmääräyksen”, tämän tulisi skannata valittujen käyttäjien viestit lasten seksuaalista hyväksikäyttöä koskevan tunnetun ja aikaisemmin tuntemattoman materiaalin löytämiseksi sekä mitä tahansa viestejä, jotka voisivat olla groomingia tai ”lasten houkuttelua”. Kaksi viimeisintä edellyttäisivät tekoälyn hyödyntämistä kuvien ja viestien kontekstien analysointiin.

Yksittäiset EU-maat voisivat antaa ”selvitysmääräyksiä”. Komission mukaan skannaukset olisivat ”kohdennettuja ja täsmennettyjä” yksityisyyden loukkausten vähentämiseksi. Dokumentista ei kuitenkaan selviä, miten määräykset kohdennettaisiin ja rajoittuisivatko ne vain yksilöihin ja ryhmiin vai kenties paljon laajempiin joukkoihin. 

Kriitikoiden mukaan komission esitys muistuttaa Applen viime vuonna ehdottamaa viestien skannausta lasten hyväksikäyttömateriaalin löytämiseksi, mutta komission ehdottama skannausmenetelmä olisi huomattavasti tunkeutuvampi. Applen skannauskoneiston tarkoituksena oli tarkastella vain tunnettuja esimerkkejä lasten seksuaaliseen hyväksikäyttöön liittyvästä materiaalista, mikä olisi rajoittanut virheiden mahdollisuutta.

Laajan yksityisyyttä koskevan kritiikin jälkeen Apple poisti sivustoltaan kaikki viittaukset ominaisuuteen ja on lykännyt tähän päivään asti sen käyttöönottoa. 

Suositellut

Uusimmat