EU suitsii teknologiajättejä kilpailun helpottamiseksi
EU-viranomaiset sopivat Digital Markets Actista, joka tuo Metalle, Googlelle ja muille jäteille joukon rajoitteita ja velvollisuuksia. Sääntöjen rikkojia uhkaavat jopa miljardisakot. 
IT Insider toimitus
25.3.2022

EU:n neuvottelijat pääsivät torstai-iltana sopuun uudesta teknologiajättien toimintaan vaikuttavasta asetuksesta. Sen tavoitteena on luoda Googlelle, Metalle, Applelle, Amazonille ja muille jättiyrityksille velvoitteita ja rajoitteita vapaan kilpailun mahdollistamiseksi.

Digital Markets Act tulee koskemaan alustayrityksiä, joten markkina-arvo on yli 75 miljardia euroa tai niiden liikevaihto Euroopan talousalueella on vähintään 7,5 miljardia euroa.

“Digital Markets Act laittaa pisteen suurten teknologiayhtiöiden jatkuvasti kasvavalle dominanssille”, europarlamentaarikko Andreas Schwab sanoi Politicolle. “Tästä eteenpäin yhtiöiden pitää näyttää, että ne sallivat vapaan ja reilun kilpailun.”

Uudet säännöt pohjautuvat EU:n vuosien kokemukseen antitrustivalvonnassa. Niihin kuuluu muun muassa rajoituksia henkilötietojen yhdistämiseen eri lähteistä, rajoituksia palvelujen kytkemiseen toisiinsa ja vain itseä hyödyttävien käytäntöjen kieltäminen.

Lisäksi EU-parlamentti onnistui saamaan asetukseen määräyksen viestipalvelujen yhteensopivuudesta. Sen mukaan WhatsAppin, Messengerin ja iMessagen pitää toimia yhteen pienempien viestitoimijoiden sovellusten kanssa. Tähän siirtymäaika on neljä vuotta.

Sääntöjen rikkomisesta voi seurata ensikertalaisille enimmillään 10 prosenttia globaalista liikevaihdosta ja toistuville sääntöjen rikkojille jopa 20 prosenttia.

Suositellut

Uusimmat