EU määräsi usb-c:n laturistandardiksi kaikkiin mobiililaitteisiin
Vuonna 2024 kaikkien valmistajien langallisen latauksen pitää käyttää samaa porttia. Päätöksellä pyritään helpottamaan kuluttajien arkea ja vähentämään elektroniikkajätteen määrää.
IT Insider toimitus
08.6.2022

Kaikki syksystä 2024 eteenpäin EU:n alueella myytävät ladattavat kannettavat laitteet tulee varustaa usb-c-portilla latausta varten. EU-parlamentin tiedotteessa todetaan, että muun muassa matkapuhelimet, tabletit, e-lukulaitteet, langattomat kuulokkeet, digitaalikamerat, nappikuulokkeet, kannettavat pelikonsolit ja kaiuttimet kuuluvat direktiivin pariin.

Kannettavat tietokoneet kuuluvat myös direktiivin alle. Niille on kuitenkin tarjolla 40 kuukauden siirtymäaika.

EU:n tarkoituksena on, että kuluttajat voivat ladata kaikki laitteensa yhdellä laturilla eikä heidän tarvitse enää kuljettaa joukkoa latureita mukanaan.

Toinen direktiivin osa pyrkii vähentämään elektroniikkajätettä. Sen mukaan latureiden ja laitteiden myynti yhdessä ei olisi enää sallittua. Tästä tulee tarkempia ohjeita myöhemmin.

Päätöksen taustalla oleva ajatus on mainio. Kuluttajien ei tarvitse kerätä isoa kokoelmaa eri latureita, jotta he saavat eri laitteensa ladattua. Samalla elektroniikkajätteen määrä tulee vähenemään, kun latureita ei tarvita niin paljoa.

Kuitenkin sitoutuminen yhteen vuosia markkinoilla olleeseen liitintyyppiin voi osoittautua tulevaisuudessa taakaksi. Usb-c tuskin on teknologian viimeinen askel ja regulaatio voi muuttaa myös markkinaa täysin toisenlaiseksi.

Esimerkiksi usb-c-päätöksen ajatellaan haittaavan eniten Applea, jolla on ollut iPhone- ja iPad-laitteissaan oma latausliitin usb-c:n sijaan. Mutta Apple on tuonut vahvasti langatonta latausta laitteisiinsa ja vuonna 2024 on täysin mahdollista, että Applen mobiililaitteissa ei ole enää lainkaan fyysistä latausliitintä.

Kuva Marcus Urbenz Unsplash

Suositellut

Uusimmat