Euroopan komissio julkisti uudet ohjeet tekoälyn käyttöä koskevista rajoituksista. Ohjeet koskevat erityisesti työnantajia, verkkosivustoja ja poliisia. Niiden tavoitteena on selventää EU\:n tekoälyasetuksen (AI Act) velvoitteita.
Työnantajat eivät saa käyttää tekoälyä seuratakseen työntekijöidensä tunteita. Verkkosivustoille asetetaan kielto manipuloida käyttäjiä tekemään suuria taloudellisia sitoumuksia tekoälyä hyödyntämällä.
Ohjeet liittyvät viime vuonna voimaan tulleeseen AI Act -asetukseen. Asetus tulee voimaan täysimittaisesti 2. elokuuta 2026. Kuitenkin osa rajoituksista, kuten eräät kielletyt käytännöt, tulevat voimaan jo 2. helmikuuta 2025.
Komission mukaan ohjeiden tavoitteena on antaa ohjeistusta oikeasta toiminnasta erilaisia tekoälyratkaisuja käyttäville yrityksille ja valvontaviranomaisille. Ohjeet eivät ole oikeudellisesti sitovia, mutta ne antavat suuntaviivoja asetuksen noudattamiseen.
Erimerkki kielletystä käytännöstä on muun muassa tekoälyä käyttävät verkkopalvelut, joissa käyttäjiä yritetään manipuloida käyttämään paljon rahaa. houkuttelevat käyttäjiä suuriin taloudellisiin sitoumuksiin. Myös henkilöiden sosiaalinen pisteyttäminen tekoälyn avulla esimerkiksi taustan tai etnisen taustan perusteella on kielletty. Poliisilla ei ole lupaa ennustaa rikollista käyttäytymistä pelkästään biometrisen datan perusteella ilman lisävarmistuksia.
Työnantajat eivät saa seurata työntekijöidensä tunteita verkkokameroilla tai äänitunnistuksella. Poliisi ei saa käyttää kasvontunnistusta valvontakameroissa kuin tietyin tiukoin ehdoin.
EU-jäsenmailla on 2. elokuuta asti aikaa nimetä valvontaviranomaiset, jotka valvovat asetuksen noudattamista. Rikkeistä voidaan määrätä yrityksille sakkoja, jotka vaihtelevat 1,5 prosentista seitsemään prosenttiin niiden globaalista liikevaihdosta.