EU epäilee TikTokin rikkoneen lakia riippuvuutta aiheuttavalla muotoilulla – virallinen tutkinta aloitettu
TikTokia epäillään EU:n uunituoreen digitaalipalvelulain rikkomisesta sen riskienarviointiraportin ja tietopyyntövastauksien puutteiden nojalla. Sakot voivat olla jopa 6 prosenttia sen vuotuisesta liikevaihdosta.
Max Lehtinen
20.2.2024

Euroopan komissio kertoo aloittaneensa TikTokiin kohdistuvan virallisen tutkinnan, koska se epäilee kiinalaisomistetun lyhytvideopalvelun rikkoneen EU:n digitaalipalvelulakia (DSA). 

Komissio sanoo potentiaalisten rikkeiden liittyvän “alaikäisten suojeluun, mainonnan avoimuuteen, tutkijoiden tiedonsaantiin sekä riippuvuutta aiheuttavan suunnittelun ja haitallisen sisällön riskinhallintaan”.

EU:n sisämarkkinoista ja teollisuudesta vastaava komissaari Thierry Breton sanoo tehneensä päätöksen tutkinnan aloittamisesta analysoituaan TikTokin riskienarviointiraportin ja vastaukset EU:n tietopyyntöihin.

Breton epäilee TikTokia nyt riippuvuutta aiheuttavasta muotoilusta, kaninkoloilmiöstä, ikävarmennusongelmista, aikarajoituspuutteista ja kehnoista yksityisyysasetuksista. 

Sosiaalisen median kaninkoloilmiö (eng. rabbit hole) kuvaa ihmisten taipumusta kuluttaa valtavasti aikaa TikTokin tai muun somepalvelun sisäisessä kuplassa, samalla vaikeuttaen normaalia ja tervettä elämää. 

Tutkinta perustuu EU:n uuteen DSA-lakikehikkoon, jota on sovellettu kaikkiin tarpeeksi suuriin verkkoalustoihin 17. helmikuuta 2024 lähtien. 

TikTok joutuu noudattamaan DSA:n myötä monia lisävaatimuksia, jotka koskevat esimerkiksi algoritmista läpinäkyvyyttä, laittoman sisällön torjumista ja alaikäisten suojelua. 

TikTokiin kohdistuva tutkinta on vasta toinen DSA:n nojalla aloitettu virallinen menettely. Joulukuussa 2023 Elon Muskin X:ää vastaan aloitettu tutkinta on yhä käynnissä. 

EU voi määrätä DSA-rikkomuksista yrityksille sakkoja, joiden suuruus voi olla jopa 6 prosenttia niiden vuotuisesta liikevaihdosta.

Suositellut

Uusimmat