EU auttaa Twitteriä noudattamaan uutta moderointilakia
Musk on vähentänyt alustan moderointia merkittävästi, mutta Twitter pyrkii silti noudattamaan EU:n uutta digitaalipalvelulakia.
Max Lehtinen
27.6.2023

Twitter on suostunut noudattamaan EU:n uutta digitaalipalvelulakia (DSA), ja se tekee EU-virkamiesten kanssa töitä noudattaakseen lain vaatimuksia, kertoo The Guardian.

Kesäkuun lopussa EU:n virkamiehet pääsivät yrityksen pääkonttoriin Yhdysvalloissa ja testasivat yrityksen valvontaa ainakin venäläisen propagandan, valeuutisten ja rikollisen toiminnan osalta. 

DSA:n päämääränä on muun muassa saada yrityksiä torjumaan laittomien tavaroiden, palvelujen ja verkkosisällön ilmenemistä alustoillaan.

Uudesta digitaalipalvelulaista vastaava komissaari Thierry Breton oli tyytyväinen, että Twitter suostui testiin.

”Verkkorikollisuuden torjunnassa ei voi olla puolittaisia toimia. Hyvin suurten verkkoalustojen on otettava käyttöön tarvittavat sisäiset valvontatoimet ja resurssit, jotta ne ovat valmiita uusiin eurooppalaisiin sääntöihin”, hän sanoi.

EU on varoittanut Twitter-omistaja Elon Muskia, että Twitter voi saada täydellisen toimintakiellon Euroopassa tai 6 prosenttia liikevaihdosta karhuavia sakkoja, jos yritys ei noudata uusia lakeja.

Eräs komissaari varoitti hiljattain Twitteriä sanomalla, että ”villiä länttä” ei suvaita uuden lain astuttua voimaan.

”Twitter suhtautuu asiaan vakavasti ja on määritellyt keskeiset alueet, joihin sen on keskityttävä noudattaakseen DSA:ta. Työtä on jatkettava, jotta järjestelmät olisivat valmiina [lain astuessa voimaan] ja toimisivat tehokkaasti”, Breton sanoi.

Twitter vetäytyi vasta muutamia viikkoja aiemmin toukokuussa Euroopan unionin disinformaatiota koskevista käytänteista, jotka ovat vapaaehtoisia sitoumuksia väärän tiedon torjumiseen. 

Yli muuta 40 yritystä, mukaan lukien Google ja Facebook, osallistuvat EU:n käytänteisiin, jotka mukailevat DSA:ta. EU otti ne käyttöön auttaakseen sosiaalisen median alustoja valmistautumaan uuteen lainsäädäntöön. 

Twitterin nykypolitiikka sallii alustallaan aiempaa monimuotoisempaa sisältöä, eikä lain rajoissa olevaa sisältöä poisteta, vaikka se häiritsisi joitakin käyttäjiä.

Tämä on johtanut muun muassa yrityksen turvallisuudesta vastaavan johtajan Ella Irwinin lähtöön ja yhdysvaltalaisen vasemmistomedian kritiikkiin


Kuva: Alexander Shatov

Suositellut

Uusimmat