EU aikoo kieltää kasvojentunnistuksen tekoälyllä julkisissa tiloissa
EU:n tekoälyä koskeva lakiesitys etenee Euroopan parlamentissa. Lakiesityksessä tekoälyratkaisut arvioidaan niiden riskitason mukaan.
Max Lehtinen
14.5.2023

Euroopan parlamentti hyväksyi viime viikolla tekoälyyn liittyvän lakiesityksen.
Parlamentin luonnos perustuu tekoälytyökalujen luokitteluun sen mukaan, kuinka suuri riski niillä on olla haitallisia.

Hallituksilla ja tekoälyä hyödyntävillä yrityksillä on lakiesityksen mukaan erilaisia velvoitteita riskitasosta riippuen. Riskialttiita työkaluja ei aiota kieltää, mutta niitä hyödyntävien toimijoiden tulee olla erittäin avoimia toiminnastaan. Kuitenkin selkeästi vaaralliset, kuten manipulointia tai selkeää hyväksikäyttöä hyödyntävät, järjestelmät voitaisiin kieltää.

Tällaisenaan luonnos kieltäisi myös kokonaan esimerkiksi rikoksia ennakoivan tekoälyn ja kasvontunnistuksen käytön julkisissa tiloissa. Poikkeuksena on vakavien rikoksien tutkinta.

Lakiehdotus asettaisi myös lisäehtoja generatiivisien tekoälysovelluksien, kuten OpenAI:n ChatGPT:n, toiminnalle. Luonnoksen mukaan niiden tulisi esimerkiksi ilmoittaa järjestelmässään käyttämästään tekijänoikeussuojatusta aineistosta.

Kaksi vuotta kestäneiden neuvottelujen jälkeen lainsäätäjät alkavat viimeistellä lakien yksityiskohtia Euroopan komission ja EU-valtioiden kanssa.

”Tämä äänestys on virstanpylväs tekoälyn sääntelyssä ja selkeä viesti parlamentilta, että perusoikeuksien pitäisi olla sen kulmakivi”, vihreiden europarlamentaarikko Kim van Sparrentak sanoi Reutersille. ”Tekoälyn pitäisi palvella ihmisiä, yhteiskuntaa ja ympäristöä, ei päinvastoin.”

Lakiehdotuksesta äänestetään Euroopan parlamentin nettisivujen mukaan täysistunnossa kesäkuun puolivälissä. Sen jälkeen lopullisista laeista sovitaan neuvotteluissa, joihin osallistuvat Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission edustajia.

Kun ehdot on viimeistelty ja lakiehdotuksesta tulee laki, Reutersin mukaan asianosaisille annetaan noin kaksi vuotta sopeutua uuteen lainsäädäntöön.

Kuva Guillaume Périgois Unsplash

Suositellut

Uusimmat