Elinkeinoelämän järjestöt syyttävät hyvinvointialueita hankintalain rikkomisesta
Suomen Yrittäjät, EK, Perheyritysten liitto ja Keskuskauppakamari jättivät Kilpailu- ja kuluttajavirastolle kiireellisen toimenpidepyynnön hyvinvointialkueiden suorahankintojen tutkimiseksi.
IT Insider toimitus
21.11.2022

Joukko elinkeinoelämän keskeisiä järjestöjä pitää hyvinvointialueiden suorahankintoja hankintalain rikkomisena. Suomen Yrittäjät, Elinkeinoelämän keskusliitto, Perheyritysten liitto ja Keskuskauppakamari ovat jättäneet kilpailu- ja kuluttajavirasto KKV:lle kiireellisen toimenpidepyynnön aiheeseen liittyen.

”Hyvinvointialueet ovat alkaneet rikkoa hankintalakia systemaattisesti. Ne ostavat ensin minimaalisen osuuden monikunnallisesta jättiyhtiöstä, jolta sitten ostetaan tavaraa ja palveluita suoraan, ilman kilpailutusta. Olemme kehityskulusta todella huolissamme”, kilpailuasiantuntija Annaliisa Oksanen EK:sta sanoo.

Toimenpidepyyntöön on nostettu Vantaan ja Keravan tekemä henkilöstöhallinnan järjestelmän hankinta Sarastialta ilman kilpailutusta. KKV:ta vaaditaan saattamaan sidosyksikköhankintojen laillisuus markkinaoikeuden tutkittavaksi.

Sarastian tapauksessa Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ostivat Sarastiasta 0,04 prosentin osuuden tammikuussa 2022. Järjestöjen mukaan hyvinvointialueella ei ole hankintalain edellyttämää määräysvaltaa Sarastiasta. Sarastialla on 286 omistajaa, joiden joukossa on kaupunkeja ja hyvinvointialueita eri puolilta Suomea. Peräti 269 omistajista omistaa alle prosentin Sarastiasta ja sen hallituksessa on 6 jäsentä. Sarastian liikevaihto vuonna 2021 oli 154 miljoonaa euroa.

“Sarastia on vain jäävuoren huippu. Sarastian tyyppisiä keinotekoisia järjestelyjä on Suomessa kymmeniä. Arviomme mukaan kuntien ja hyvinvointialueiden kikkailu monopolisoi tukipalveluiden markkinaa yli 15 miljardin euron arvosta”, sanoo Suomen Yrittäjien elinkeinopolitiikan johtaja Harri Jaskari.

Hyvinvointialueet aloittavat toimintansa vuoden 2023 alussa. Kilpailutuksien sivuuttamista perustellaan esimerkiksi kiireellä.

Elinkeinoelämän järjestöjen mukaan kiireellä ei kuitenkaan voi perustella pysyvää markkinoiden tukahduttamista.

“Sote-uudistuksessa on vakava valuvika, joka on korjattava mitä pikemmin. Uudistus ei saa johtaa julkisiin monopoleihin ja vanhojen toimintamallien säilyttämiseen”, sanoo Keskuskauppakamarin johtaja Johanna Sipola.

“Toimivan markkinatalouden perusperiaatteena on, että julkiset hankinnat kilpailutetaan. Se on veronmaksajan ja kustannustehokkaiden julkisten palvelujen tuottamisen ehto”, Perheyritysten liiton toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo.

Kuva Nicolas Messifet Unsplash

Suositellut

Uusimmat