DNA sulkee 3G-verkkonsa
Kolmannen sukupolven matkapuhelinverkkojen sulkeminen vapauttaa taajuuksia 4G ja 5G-yhteyksille. Aikataulu sulkemisille on lokakuu 2023 - tammikuu 2024.
IT Insider toimitus
19.6.2023

Matkapuhelinoperaattori DNA sulkee 3G-verkkonsa kokonaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä.

Vanhan tekniikan väistyessä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön sekä muille uusille tekniikoille, joiden kehittämiseen DNA siirtää vapautuvat resurssinsa. Tällä hetkellä tiedonsiirto 3G-verkoissa on aika pientä. DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta alle prosentti kulkee 3G-verkoissa.

DNA sulkee verkot maakunta kerrallaan lokakuun 2023 ja tammikuun 2024 välillä. Osaa verkoista operoiva DNA:n ja Telian yhteinen Suomen Yhteisverkko sulkee 3G-verkot Itä- ja Pohjois-Suomessa tapahtuu vuoden 2024 aikana. Suomen Yhteisverkko tiedottaa tarkemmasta aikataulusta alkusyksyllä.

3G-verkkojen sulkemisaikataulu

Sulkemista on valmisteltu suunnittelu- ja laboratorioympäristöissä jo vuosia, ja toimenpiteitä testattu yksittäisillä tukiasemapaikoilla. Pilottikohteena toteutettu Hyvinkään 3G-verkkojen sulkeminen toukokuussa 2023 onnistui suunnitelmien mukaisesti.

Alasajo koskee kaikkia yksinomaan 3G-verkkoon pohjautuvia palveluita. Palvelut korvaantuvat pääasiassa 4G- ja 5G-ratkaisuilla. Hyvin vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-tekniikkaa, siirtyvät tyypillisesti käyttämään 2G-verkkoa.

Jos päätelaite tukee VoLTE- eli Voice over LTE -ominaisuutta, kuuluvat puhelut jatkossakin 4G-verkon kautta. Jos puhelin ei tue VoLTE-palvelua, siirtyvät puhelut 2G-verkkoon 3G-verkon sulkemisen jälkeen. Kaikki DNA:n 4G- ja 5G-puhelinliittymät tukevat VoLTE-puheluita.

3G-verkon käyttö on vähentynyt merkittävästi viime vuosien aikana. Kun 3G-taajuudet vapautuvat, ne voidaan ottaa uudempien verkkoteknologioiden käyttöön. DNA lupaa, että 3G-alasajo tulee näkymään asiakkaalle 4G- ja 5G-verkkojen entistä parempana käyttökokemuksena, kun kehitysresursseja voi kohdistaa uudempii teknologioihin.

4G- ja 5G-verkot tarjoavat vanhaan tekniikkaan nähden enemmän kapasiteettia, toimintavarmuutta ja nopeutta mobiiliverkkojen jatkuvasti kasvavaan tarpeeseen. Uusi verkkoteknologia tukiasemineen on myös siirrettyyn datamäärään nähden merkittävästi 3G-tekniikkaa energiatehokkaampaa.

3G-verkkoja suljetaan ja on suljettu laajasti myös muualla maailmassa, mikä on hyvä huomioida matkustettaessa. Joissain maissa on päätetty myös 2G-verkon alasajosta tai se on jo suljettu. Esimerkiksi Yhdysvalloissa monilla operaattoreilla on käytössä enää 4G- ja 5G -verkot.

Jos siis matkustat Yhdysvalloissa, tulee puhelimesi tukea VoLTE-roamingia puheluiden soittamiseksi.

Vanhat laitteet, jotka eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, siirtyvät käyttämään 2G-verkkoa 3G-verkon sulkeutuessa. Tämä tarkoittaa todennäköisesti merkittävää hidastumista datansiirtonopeudessa. Hidastuminen ei kuitenkaan ole välttämättä merkityksellistä hyvin vähäisesti dataa siirtävien laitteiden kuten riistakameroiden kohdalla.

”Nyt on hyvä hetki varmistaa, että oma päätelaite tukee 4G- tai 5G-tekniikkaa. Lähes kaikki mobiililaitteet, jotka eivät tue 4G-yhteyksiä, ovat malliltaan hyvin vanhoja, tyypillisesti ainakin 5–10 vuoden ikäisiä. Itse asiassa joissain 3G-verkon käyttötapauksissa asiakas on saattanut vahingossa lukita puhelimensa 3G-tilaan. Jos siis nykyaikaisen puhelimesi näytöllä näkyy yhä säännöllisesti 3G-symboli, kannattaa puhelimen asetukset tarkistaa”, kertoo DNA:n radioverkkojohtaja Jarkko Laari.

Suositellut

Uusimmat