Digitaalinen eriarvoisuus koskettaa erityisesti nuoria – joka kolmas alle 25-vuotias kärsii yksinäisyydestä
Joka kolmas alle 25-vuotias on kärsinyt yksinäisyydestä yhteiskunnan digitalisoituessa. Asiantuntija: “Kaikilla nuorilla ei ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua digitaaliseen yhteiskuntaan”.
Mikko Torikka
23.6.2021

Yhteiskunnan digitalisoituminen on aiheuttanut yksinäisyyden tunnetta joka kolmannelle 15–24-vuotiaalle. Nuorten osuus on huomattava, sillä koko väestöstä digitaalista yksinäisyyttä on kokenut vain noin joka kuudes. Asiantuntijan mukaan kaikilla suomalaisilla ei ole samanlaisia mahdollisuuksia päästä kiinni digitaaliseen yhteiskuntaan. Tulokset selviävät DNA:n tuoreesta Digitaalinen yhdenvertaisuus Suomessa -tutkimuksesta

Digitaalisten palveluiden ja sosiaalisten suhteiden ulkopuolelle jääminen tuntuu erityisesti nuorilla, joilla ryhmään kuuluminen on tärkeä osa identiteetin rakentumista.

”Käytännössä digitaalinen yksinäisyys tarkoittaa digitaalisten palveluiden ja sosiaalisen tiedon ulkopuolelle jäämistä. Tämä näkyy vaikkapa koulussa tai harrastuksissa, joissa ilmoittautumiset tapahtuvat usein verkossa. Kaikilla nuorilla ei ole yhdenvertaisia mahdollisuuksia osallistua digitaalisen yhteiskuntaan”, kertoo Hope – Yhdessä & Yhteisesti ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.

Tutkimuksessa selvitettiin, miten digitaalinen yhdenvertaisuus toteutuu Suomessa. Vastaajilta kysyttiin muun muassa, onko yhteiskunnan digitalisoituminen aiheuttanut heille yksinäisyyden tunnetta. Vastauksista selvisi, että digitaalista yksinäisyyttä on kokenut noin joka kolmas (31 %) 15–24-vuotias nuori. Osuus on huomattava, sillä kaikista vastanneista vain yksi kuudesta (16 %) kertoi kokeneensa yksinäisyyttä.  

”Digitaalisuus on nykyisin hyvin suuri osa nuorten elämää eikä se välttämättä näyttele niin suurta roolia vanhempien ikäluokkien maailmassa. Digitaalisten palveluiden ja sosiaalisten suhteiden ulkopuolelle jääminen tuntuu erityisesti nuorilla, joilla ryhmään kuuluminen on tärkeä osa identiteetin rakentumista. Digitaitojen ja -välineiden puuttumiseen liittyy usein myös häpeää ja kiusaamistakin”, sanoo myös tutkimuksen teettäneen DNA:n viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Vilhelmiina Wahlbeck.

Suositellut

Uusimmat