Digijäämistö on uusi ennakoitava ja hallinnoitava asia
Vielä vähän aikaa sitten ihmisen kuoltua jälkeen jäänyt omaisuus – jäämistö – oli yksinomaan aineellista. Mutta viimeisten vuosien aikana jälkeen on alkanut jäädä myös digitaalista jäämistöä, joka vaatii omanlaisensa järjestelyt.
Reino Myllymäki
15.2.2023

Ei ole yhtään tavatonta, että nettiä tai sosiaalista mediaa samoillessa vastaan tulee kuolleiden henkilöjen sivustoja. Joskus sivustolla on merkintä, että niiden rakentaja on siirtynyt ajasta ikuisuuteen, mutta toisinaan sivustot näyttävät siltä, kuin niiden omistaja olisi elossa.

Tätä ongelmaa käsiteltiin TIVIA Uusimaa ry:n Digisaurus-verkoston (työnimi) ensimmäisessä tilaisuudessa, jossa aiheesta kertoi ja keskustelutti muun muassa TIVIA Uusimaa ry:n ja Enter ry:n aktiivi Eija Kalliala.

Tapahtumassa selvisi, että kukin voi omalta osaltaan vaikuttaa digijäämistönsä kohtaloon. Esimerkiksi käyttäjätunnukset ja salasanat on hyvä kirjata ylös vaikkapa pieneen vihkoon, jota säilyttää esimerkiksi testamentin välissä. Näin perilliset ja mahdollinen edunvalvoja pääsevät hallinnoimaan vainajan sähköisiä palveluja. Sähköisten palvelujen ne tilit, jotka eivät ole käytössä, kannattaa lopettaa. Lisäksi on tärkeää, että joku läheinen tietää, mitä etsiä ja mistä.

Eija Kalliala kertoi digijäämistöstä ja keskustelutti tapahtumaan osallistuneita, joita oli parisenkymmentä. Kuva: Reino Myllymäki.

Omaisena puolestaan kannattaa muistaa, ettei ensimmäisenä mene sulkemaan vainajan puhelinliittymää tai sähköpostilaatikkoaan, koska ne voivat osoittautua tärkeiksi välineiksi poismenneen digijäämistön hallinnoinnissa.

Eija Kalliala tukeutui esityksessään Enter ry:n kahteen Digijäämistö-oppaaseen, josta 1. osa käsittelee oman kuoleman ennakointia ja 2. osa kuolleen läheisen saamista pois digimaailmasta. Oppaat ovat vasta muutaman vuoden ikäiset ja löytyvät yhdistyksen verkkosivuilta: https://www.entersenior.fi/opiskele-itse/oppaita/

Kuva Eli Solitas Unsplash

Suositellut

Uusimmat