Digieuro tulee aikaisintaan 2025
Euroopan Komissio valmistelee digieuron mahdollistavaa lakialoitetta ensi vuodelle. Ensimmäiset prototyypit valmistuisivat loppuvuonna.
Mikko Torikka
14.2.2022

Digivaluuttojen yleistyminen ei ole jäänyt huomaamatta keskuspankeilta. Euroopan Komissio valmistelee lakialoitetta digitaalisen euron mahdollismiseksi. Lakialoitteen olisi tarkoitus valmistua ensi vuoden alussa. Se toimii digitaalisen euron laillisena pohjana ja mahdollistaa ensimmäiset prototyypit ensi vuoden lopulle.

Tämän jälkeen tulee päätös, jatketaanko hankkeen kanssa eteenpäin. Mikäli Euroopan keskuspankin vastaus on kyllä, digieuro voisi olla valmis aikaisintaan vuonna 2025, kertoo Politico.

Keskuspankit eri puolilla maailmaa ovat kehittämässä virtuaalivaluuttoja, jotta ne eivät jää kokonaan jälkeen kryptovaluuttojen suosion kasvaessa. Erilaiset digivaluutat maksuvälineinä kiinnostavat myös teknologiayrityksiä ja pankit haluavat mukaan kehitykseen.

Lakialoite neuvotteluja Euroopan Parlamentissa ja kaikkien euromaiden kanssa ennen läpimenoaan.

Digiraha vaatii myös tarkat vaikuttavuusanalyysit ennen kuin sitä lähdetään toteuttamaan keskuspankkitasolla.

Esimerkiksi pankit pelkäävät, että tallettajat vaihtaisivat finanssikriisissä talletuksensa keskuspankin takaamaan digivaluuttaan. Tästä huolimatta prosessi etenee. ”Tavoitteemme on saada laki voimaan vuoden 2023 alkuvaiheissa”, kertoo EU:n rahoituspalveluista, rahoitusvakaudesta ja pääomamarkkinaunionista vastaava komissaari Mairead McGuinness. ”Vaikutusten arviointi alkaa lähiviikkoina.”

Suositellut

Uusimmat