ChatGPT toi pulmia Euroopan lainsäätäjille
Miten lainsäädäntö taipuu tekoälyn uusimman edistysaskeleen mukana?
IT Insider toimitus
06.3.2023

ChatGPT ja muut uutta luovat tekoälyratkaisut ovat tulleet vauhdilla kuluttajien, yritysten ja viranomaisten keskusteluihin. Samalla uusi teknologia on tuonut lainsäätäjille pähkinän purtavaksi.

EU-lainsäätäjät ovat kehittäneet lainsäädäntöä, jonka ajatuksena on rajoittaa potentiaalisesti haitallisen tekoälyn käyttöä, kertoo Politico. ChatGPT ja muut suuren kielimallin tekoälyt ovat lainsäätäjän näkökulmasta vaikeita, koska niillä ei ole vain yhtä selkeä käyttötapaa. Tekoälyä voi käyttää koodaamiseen, runojen tekemiseen, valeuutisiin ja moneen muuhun.

Samalla tavalla kuvia luovat tekoälyt voivat tehdä lasten sarjakuvia tai laittaa poliitikkoja arveluttaviin tilanteisiin.

Tekoälyä voidaan pitää tehokkaana koneena, joilla voi tehdä monenlaisia asioita. Euroopan parlamentti pohtii nyt, pitäisikö suurten kielimallien tekoälyt listata ”suuren riskin” tuotteeksi. Pyrkimyksenä on saada ChatGPT:tä hillittyä disinformaation suoltamisessa.

Euroopan lainsäätäjät aloittavat tekoälyä sääntelevän lakipaketin yksityiskohtien säätämisen aikaisintaan huhtikuussa.

Teknologiajätit seuraavat luonnolisesti tilannetta tarkasti. Microsoftin tekoälyvastaava Natasha Cramptonin mielestä EU:n pitäisi keskittyä korkean riskin käyttötapauksiin. Hänen mukaansa yleiskäyttöiset tekoälyratkaisut ovat yleensä käytössä koodin parantelussa tai dokumenttien luonnostelussa.

”Haluamme, että matalan riskin ja korkean arvon käyttötapaukset ovat edelleen eurooppalaisten käytössä”, Crampton sanoi Politicolle. Microsoft on iso sijoittaja ChatGPT:n takana olevassa OpenAI:ssa.

Aktivistiryhmä Corporate Europe Observatoryn mukaan muun muassa Microsoft ja Google ovat lobanneet päättäjiä voimakkasti, jotta yleiskäyttöiset tekoälyratkaisut linjataan ulos korkean riskin listauksesta.

Suositellut

Uusimmat