ChatGPT saa jatkossa lukea ja tiivistää Politicon ja Business Insiderin uutisia 
OpenAI:n ja joukkoviestintäyritys Axel Springerin monivuotinen kumppanuus pyrkii lisäämään tekoälyn ja ihmislähtöisen journalismin välistä integraatiota.
Max Lehtinen
15.12.2023

Uutismediaan erikoistunut joukkoviestintäyritys Axel Springer ja OpenAI julkistivat äskettäin monivuotisen kumppanuuden, jonka tarkoituksena on vahvistaa tekoälyn käyttöä journalistisen sisällön muokkaamisessa, tiivistämisessä ja kuluttamisessa. 

OpenAI:n ChatGPT voi siis jatkossa käyttää Axel Springerin alaisten uutismedioiden tuottamaa sisältöä antaessaan vastauksia käyttäjille. 

”ChatGPT:n käyttäjät ympäri maailmaa saavat yhteenvetoja Axel Springerin mediabrändien valikoiduista maailmanlaajuisista uutissisällöistä”, Axel Springer kertoo lehdistötiedotteessaan.

Axel Springer omistaa Policiton ja Business Insiderin ohella muun muassa saksalaisen Bild-lehden. The Vergen mukaan ChatGPT pääsee käsiksi esimerkiksi Business Insiderin maksullisiin artikkeleihin mutta ei maksullisen Politico Pron uutisiin. 

Axel Springerin lausunnon mukaan kumppanuus tukee samalla sen nykyisiä “tekoälypohjaisia hankkeita”, jotka perustuvat OpenAI:n teknologiaan. Vastavuoroisesti OpenAI saa käyttää Politicon ja muiden Alex Springerin medioiden sisältöä suurten kielimalliensa kouluttamiseen. 

”Haluamme tutkia tekoälyä hyödyntävän journalismin mahdollisuuksia – nostaa journalismin laadun, yhteiskunnallisen merkityksen ja liiketoimintamallin seuraavalle tasolle”, Axel Springerin toimitusjohtaja Mathias Döpfner sanoi kumppanuudesta. 

Kumppanuus on yksi ensimmäisistä uutis- ja tekoälyorganisaatioiden välisistä yhteistyösopimuksista. Kuitenkin esimerkiksi Associated Press teki jo heinäkuussa kaksivuotisen sopimuksen OpenAI:n kanssa sen uutissisällön ja -teknologian jakamisesta. 

Mediaorganisaatiot ovat samaan aikaan myös kamppailleet suurten kielimallien yleistymisen kanssa. The Vergen mukaan esimerkiksi New York Times, BBC, CNN, Reuters ja Vox Media ovat estäneet ChatGPT:n pääsyn omille sivustoilleen tekijänoikeusloukkausten pelon vuoksi.

Tekoälytyökalut ovat kuitenkin astumassa journalismin maailmaan tavalla tai toisella.

Monilla lehdillä on kokeilukäytössä tekoälypohjaisia kirjoitustyökaluja, joiden käyttö yleistyy tekoälyn luotettavuuden ja käyttäjien osaamisen lisääntyessä. Suomessa esimerkiksi Helsingin Sanomat on julkaissut tekoälyavusteisia perusjuttuja. 

New York Times taas ilmoitti juuri palkanneensa ensimmäisen tekoälyvastaavansa.

Suositellut

Uusimmat