Kyberuhkien kasvu näkyi myös Traficomilla vuoden 2021 aikana
Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen käsittelemien tapausten määrä räjähti voimakkaaseen kasvuun. Muita viime vuoden keskeisiä teemoja olivat muun muassa liikenteen ja viestinnän toimintavarmuus, luottamus sähköisiin palveluihin, liikenteen automaatio ja päästöjen vähentäminen.
Kalle Keinonen
07.4.2022

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom jakoi keskiviikkona oman vuosi 2021 -julkaisunsa. Kolmantena toimintavuotenaan Traficom jakoi noin 400 miljoonaa euroa valtiontukia ja -avustuksia, joilla se tuki liikkumista, kuljettamista ja verkkoyhteyksiä sekä auttoi Suomea pääsemään päästötavoitteisiin.

Traficomin mukaan sen viime vuoden keskeisiä teemoja olivat liikenteen ja viestinnän toimintavarmuus, valtiontukien ja -avustusten myöntäminen lukuisiin yhteiskuntaa tukeviin toimintoihin, luottamus sähköisiin palveluihin, liikenteen automaatio, päästöjen vähentäminen sekä kyberturvallisuus.

Virasto tuki viime vuonna vahvasti uuden viestintäinfran rakentamista. Vuoden 2021 aikana Suomessa rakennettiin uutta valokuituverkkoa yli 27 000 kilometriä, paikallisten 5G-verkkojen rakentaminen mahdollistui ja WiFi-laitteet saivat radiotaajuuksia.

”Takanamme on jälleen poikkeuksellinen vuosi. Toimintaympäristön monista muutoksista huolimatta saavutimme tavoitteemme liikenteen ja viestinnän toimintavarmuuden ja turvallisuuden varmistamisessa. Käynnistimme muun muassa liikenne-ennustemallijärjestelmän rakentamishankkeen, rakensimme yhdessä alan toimijoiden kanssa toimivampaa liikenteen markkinaa sekä uudistimme meriliikenteen ja kyberturvallisuuden palveluitamme. Tästä lämmin kiitos kuuluu henkilöstöllemme sekä yhteistyötahoillemme”, totesi Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa.

Vuosi oli hyvin poikkeuksellinen myös kyberturvallisuuden kannalta. Traficomin kyberturvallisuuskeskuksen käsittelemien tapausten määrä räjähti voimakkaaseen nousuun. Virasto käsitteli kymmeniä tuhansia tietoturvatapahtumia ja automaattisen tapauskäsittelyn kautta tietoturvaongelmia raportoitiin jopa yli 200 000 kappaletta.

Kyberturvallisuuskeskus lisäsi kasvavassa määrin vakavien ja yhteiskunnan kannalta merkittävien kyberhäiriöiden ennaltaehkäisyä. Traficomin mukaan tietoturvaloukkausten käsittelyä ja kansalaisten auttamista koskevat toimet tuottavat yhteiskunnalle merkittävän taloushyödyn vuosittain.

Lisätietoa aiheesta löytyy Traficomin vuosi 2021 -julkaisusta.

Suositellut

Uusimmat