KOLUMNI: Miten 40 vuotta voi kulua 10 vuodessa?
Seuraavat 10-15 vuotta muuttavat elämäämme enemmän kuin PC:n syntymästä kuluneet 40 vuotta, ennustaa kolumnistimme Kimmo Rousku.
Kimmo Rousku
30.8.2021
Kimmo Rousku

IBM PC täytti 40 vuotta 12.8.2021, itse nostin tätä esille mm. Radio Suomessa (linkki: https://areena.yle.fi/audio/1-50870860) sekä elokuun Digi- ja kyberturvakatsauksen uutislähetyksessä (linkki: https://vimeo.com/592083815/9d151a8ff1). Ja oi sitä nostalgista hehkutusta, jota nämä synttärit herättivät. Monet meistä aloittelivat tulevaa atk-uraansa 40-vuotta sitten 😊. Miksi tällainen hehkutus?

40 vuodessa on ehtinyt tapahtua paljon. 1980-2000-luvuilla koettiin it-teknologiassa kolme keskeistä kehitysaskelta. 80-luvulla kehittyi PC eli henkilökohtaiset tietokoneet ja käyttöjärjestelmät, 90-luvulla internet-verkko ja etenkin www-selain, ja 2000-luvulla mobiilit älylaitteet. Toki tähän pitää lisätä 2010-luvun mobiilisovellusten räjähdysmäinen yleistyminen. Kun tähän kehitykseen on kulunut 40 vuotta aikaa, miltä tulevaisuus näyttää?

Teknologian runsaudensarvi sen kuin jatkaa pursuamista

Edellä luetellut merkkipaalut ovat kiihdyttäneet teknologian hyödyntämistä. Onko tulevaisuus samanlaista laaja-alaista uusien mahdollisuuksien ja palveluiden ilotulitusta? Itse en ole pystynyt enkä ehtinyt enää aikoihin seuraamaan teknologian hyödyntämistä samalla tavalla kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten. Ehkäpä olen siis pudonnut teknologian kehityksen kuuluisasta kelkasta? Osin hyvä niin, koska se samalla kuvaa sitä, kuinka paljon erilaisia mahdollisuuksia meillä on teknologian hyödyntämiseen. Nämä mahdollisuudet lisääntyvät seuraavan kymmenen vuoden aikana merkittävästi.

Muistetaan Osmo A. Wiion loistava laki ”Lähitulevaisuus yliarvioidaan ja kaukainen tulevaisuus aliarvioidaan”. Ei meillä ole itseohjautuvia tai lentäviä autoja yleisesti käytössä, eikä näppäimistöä ja hiirtä ole täysin korvattu muilla syöttövälineillä. Mutta meillä on tapahtunut paljon muuta. Itse kuvittelin jo kymmenen vuotta sitten, että video- tai kuvapuhelut yleistyisivät nopeasti. Mutta tarvittiinkin globaali koronaviruspandemia, joka teki siitä nopeasti meidän kaikkien arkea. 

Kuka olisi kymmenen vuotta sitten voinut kuvitella, miten sosiaalinen media ja sitä kautta tapahtuva visuaalinen viestintä kehittyisi? Mieti, mitä 5-10 vuotta sitten hankkimia ICT-laitteita sinulla on aktiivisesti käytössä vai ovatko ne jo matkalla tekniikan museoon – tai kuinka monta uutta palvelua olet ottanut kolmen vuoden aikana käyttöön? 

Eri käyttäjäryhmien kesken on tietysti isoja eroja: osa kansalaisista ei ole mukana tässä digikehityksessä, osa haluaisi pysyä mukana, ja valitettavasti osa ei ole koskaan edes päässyt hyödyntämään näitä mahdollisuuksia. Tähän vinkiksi 30.8. käynnistyvä Digi- ja väestötietoviraston järjestämä Digitukiviikko, (linkki: https://dvv.fi/digitukiviikko-2021-ohjelma), joka kannustaa jokaista meistä kehittämään digitaitojamme.

”Apua, pankkiryöstö” vs ”jouduin huijatuksi”

1990-luvulla Suomessa tehtiin yli sata pankkiryöstöä vuodessa. Pikainen googlaus kertoi, että ilmeisesti vuonna 2015 on tehty viimeisin ”oikea analoginen” pankkiryöstö. Sen sijaan perinteisen rikollisuuden korvanneesta, digitalisoidusta #verkkorikollisuus on tullut huomattava globaali ”teollisuudenala”, jonka merkitys ja vaikutus tulee vielä nykyisestä kasvamaan. 

Itse käytän tästä kokonaisuudesta paria #hyvädigi ja #pahadigi. Uusi teknologia tarjoaa meille loistavia uusia mahdollisuuksia, mutta tietoverkkorikolliset, kybervakoilu ja muut pahikset vastaavasti pystyvät hyödyntämään teknologian tarjoamia mahdollisuuksia nopeammin ja tehokkaammin kuin pystymme kehittämään suojauskeinoja pahiksia vastaan. 

Tämä korostaa meidän käyttäjien sekä tuotteita ja palveluita kehittävien osaamisen tärkeyttä toimiessamme digimaailmassa. Kuinka siis tunnistaa uhat ja hallita riskit? Toinen vinkki – tervetuloa 30.8. maanantaina klo 13.30 katselemaan, millaisia vinkkejä annan digiturvallisen arjen toteuttamiseksi ja kuinka vältät huijaukset ja kalastelut (linkki: https://www.mediaserver.fi/live/digitukiviikko). Info löytyy luonnollisesti tallenteena tilaisuuden jälkeen.

PC-vuosimallia 2031

Tulevaisuuden ennustaminen on mahdotonta. Arvailen, että tulemme käyttämään päivittäin sellaisia upouusia teknologisia laitteita ja palveluita, joita emme käytä vielä tänään. Nyt niitä saatetaan jo testata korkean teknologian laboratorioissa tai sovellettuina sotilasteknologiassa, muttei vielä yleisesti, kustannustehokkaasti ja kansalaisten arjessa. 

Haluaisin veikata, että seuraavat 10 vuotta muuttavat elämäämme enemmän kuin kuluneet 40 vuotta, mutta parempi pidentää aikajana 15 vuoteen. Niin, ja kaikki kehitys ei ole välttämättä myönteistä. Ikäviä asioita tulee vääjäämättä tapahtumaan. Pyrin jatkossa kirjoittamaan näistä ilmiöistä lisää. 

Lopuksi muistutus: pari päivää sitten juhlimme 30-vuotiasta Linuxin tarinaa! (https://www.mikrobitti.fi/uutiset/tasan-30-vuotta-sitten-linus-torvalds-kertoi-kehittavansa-jotain-kiinnostavaa/381a03af-9824-45f0-a176-863710c0ebea)

Kimmo Rousku, Tietoturva ry hallituksen jäsen, tietokirjailija ja luennoitsija, VAHTI-pääsihteeri Digi- ja väestötietovirastossa

Kimmo aloitti ATK-alalla julkisen kouluttamisen, puhumisen ja kirjoittamisen 15.2.1985. PC-sovellusten ja tekniikan sijaan aiheet ovat nyt enemmän teknologian turvallisessa hyödyntämisessä ja kehittämisessä. Palaute kimmo.rousku@tietoturva.fi – tervetuloa mukaan Tietoturva ry:n toimintaan (linkki: https://tietoturva.fi/jaseneksi/

Suositellut

Uusimmat