IBM lopettaa toimintansa ja irtisanoo kaikki työntekijänsä Venäjällä
Yhtiö lopetti liiketoimintansa Venäjällä muiden länsimaisten yhtiöiden mukana maaliskuussa, mutta jatkoi edelleen työntekijöiden palkkojen maksua. Nyt yhtiö lopettaa kokonaan toimintansa maassa.
Kalle Keinonen
09.6.2022

IBM lopettaa toimintansa Venäjällä kokonaan, kertoo yhtiön toimitusjohtaja Arvind Krishna. Yhtiö keskeytti liiketoimintansa Venäjällä jo maaliskuussa, mutta jatkoi venäläisten työntekijöiden työsuhteita normaalisti.

Yhdysvaltojen asettamat venäläispankkeihin kohdistuneet pakotteet ovat kuitenkin vaikeuttaneet yrityksen palkanmaksuja maassa, kertoi Reuters viime kuussa. Toiminnan lopettaminen tarkoittaa myös sitä, että kaikki IBM:n Venäjän työntekijät menettävät työnsä.

IBM kertoo toiminnan lopettamisen syyksi Ukrainassa käytävän sodan. Yhtiön mukaan liiketoiminnan keskeyttämisen jälkeen yhtiö arvioi pidemmän aikavälin vaihtoehtoja. Sodan aiheuttamat seuraukset ja pitkäaikaisten seurausten epävarmuus saivat yhtiön lopettamaan toiminnan kokonaan Venäjällä. 

”Kollegamme Venäjällä ovat ilman omaa syytään kärsineet stressistä ja epävarmuudesta. Tiedostamme, että tämä on vaikea tilanne. Haluan vakuuttaa heille, että IBM tukee heitä edelleen ja ryhtyy kaikkiin perusteltuihin toimenpiteisiin tehdäkseen siirtymävaiheesta niin sujuvaa kuin mahdollista”, kirjoitti Krishna.

Yhtiö on kertonut sijoittajille, että liiketoiminnan lopettaminen Venäjällä vaikuttaa hyvin vähän sen tulokseen. Viime vuonna Venäjän liikevaihdon osuus oli noin 0,5 prosenttia IBM:n liikevaihdosta. Toisin sanoen yhtiön 57,4 miljardin dollarin liikevaihdosta 300 miljoonaa dollaria tuli Venäjältä.

Yhtiöllä on Venäjällä useita korkean profiilin asiakkaita, kuten useita pankkeja, energiayhtiöitä ja Venäjän rautatiet (RŽD). Yhtiö piti myös Think 2019 -konferenssinsa Moskovassa.  

Suositellut

Uusimmat