Bitti liikkuu Suomessa mobiilisti, valokuitu on harvojen herkkua
Suomi on peränpitäjä kiinteän ja nopean valokuidun saatavuudessa Pohjoismaiden ja Baltian maiden vertailussa. Valtaosa tiedonsiirrosta Suomessa tapahtuu erilaisilla mobiililiittymillä.
IT Insider toimitus
19.9.2023

Vuonna 2022 Suomessa käytettiin eniten mobiilitiedonsiirtoa asukasta kohden verrattuna muihin Pohjois- ja Baltian maihin, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja muiden maiden viranomaisten julkaisemista teletilastoista. Laajakaistaliittymiä Suomessa on asukasta kohden niin ikään eniten, mutta kiinteiden yhteyksien ja erityisesti valokuidun saatavuudessa Suomi jää kauas kärjestä.

Mobiilitiedonsiirrossa Suomi oli selkeä ukkönen. Asukasta kohti Suomessa siirtyi viime vuonna 63 gigatavua dataa kuukaudessa. Toiseksi eniten dataa siirtyi Latviassa, jossa asukasta kohden mobiilidataa kulki 49 gigatavua kuussa. Vähiten mobiilidataa liikkui Norjassa, jossa luku asukasta kohden kuukaudessa oli 10 gigatavua.

Syynä on se, että operaattorit myyvät Suomessa paljon liittymiä rajattomalla tiedonsiirrolla. Tämän vuoksai useissa suomalaissa kotitalouksissa käytetään ainoastaan mobiilinettiä esimerkiksi 4G- tai 5G-modeemin avulla. Monissa muissa maissa käytössä on useammin kodin kiinteä yhteys, jota hyödynnetään tiedonsiirtoa enemmän kuluttaviin palveluihin kuten suoratoistovideoiden katseluun tarkalla kuvalaadulla suurelta ruudulta.

Suurin osa (59 prosenttia) Suomen mobiiliverkkojen tiedonsiirrosta tapahtui niin sanotuista mobiililaajakaistaliittymistä eli liittymistä, joissa ei käytetä lainkaan puhepalveluita. Näitä liittymiä on käytössä esimerkiksi modeemeissa ja tableteissa.

Sen sijaan nopeammat kiinteät yhteydet ovat Suomessa harvinaisempia. Maksimilatausnopeudeltaan vähintään 100 megaan yltävä yhteys oli vuoden 2022 lopussa saatavilla 73 prosenttiiniin suomalaisista kotitalouksista. Muissa Pohjoismaissa luku oli yli 90 prosenttia ja ainoastaan Liettuassa alle 70 prosenttia kotitalouksista oli näiden nopeiden kiinteiden yhteyksien piirissä. Erityisesti laajojen valokuituinvestointien vuoksi Ruotsissa nopeiden kiinteiden yhteyksien saatavuus kotitalouksiin on ollut jo useamman vuoden yli 90 prosenttia.

Euroopan unionin Digitaalisen vuosikymmenen toimenpideohjelman tavoitteena on, että vuoteen 2030 mennessä kaikilla kotitalouksilla olisi saatavilla vähintään gigabitin/sekunnissa-latausnopeuteen yltävä yhteys. Traficom edistää tätä tavoitetta Suomessa muun muassa myöntämällä tukea laajakaistayhteyksien rakentamiseen alueilla, joilla yhteydet eivät rakennu markkinaehtoisesti.

Valokuituyhteys oli viime vuoden lopussa Ruotsissa saatavilla 96 %:iin kotitalouksista. Suomessa osuus nousi viime vuonna 50 prosentin rajan yli. Valokuitusaatavuudessa Suomi oli viimeisenä kaikista Pohjois- ja Baltian maista. Tällä hetkellä kiinteän verkon osalta valokuitutekniikka on toteutustapa, jota rakennetaan eniten ja jonka avulla muun muassa EU:n tavoitteet pyritään saavuttamaan.

Kiinteän valokuituyhteyden saatavuus kotitalouksiin.

Suositellut

Uusimmat