Australia haastoi Metan oikeuteen julkkisten kuvia hyödyntävien mainoshuijausten vuoksi
Australian kilpailu- ja kuluttajakomissio haastoi Metan oikeuteen, sillä sen omistamassa Facebookissa on kiertänyt huijareiden mainoksia. Komission mukaan Meta ei ole tehnyt tarpeeksi mainosten poistamiseksi. Samankaltaisista mainoksista on tehty havaintoja myös Suomessa.
Kalle Keinonen
18.3.2022

Australian kilpailu- ja kuluttajakomissio (ACCC) nosti perjantaina oikeudenkäynnin Facebookin omistavaa Meta Platformsia vastaan, kertoo Reuters. ACCC syyttää yhtiötä siitä, ettei se estänyt mainoksia, joissa huijarit hyödynsivät valheellisesti tunnettuja henkilöitä huijatakseen käyttäjiä.

Facebookin sivuilla pyörineet mainokset houkuttelivat käyttäjiä investoimaan kryptovaluuttoihin ja muihin kohteisiin. ACCC:n mukaan mainokset ovat voineet johtaa harhaan käyttäjiä, jotka luulivat, että mainoksissa esiintyneet julkisuuden henkilöt mainostivat investointeja.

ACCC:n mukaan mainoksissa oli kuvia muutamista Australian yritysjohtajista, TV-juontajista ja politikoista ja ne sisälsivät linkkejä, jotka johtivat valeuutisiin, jotka sisälsivät valheellisesti julkisuuden henkilöiden lainauksia.

Huijarit ottivat yhteyttä mainosten uhreihin ja vakuuttivat heidät tallettamaan rahaa väärennettyihin järjestelmiin, kertoi sääntelyviranomainen. ACCC:n puheenjohtaja Rod Simsin mukaan eräs käyttäjä hävisi huijauksessa yli 480 000 dollaria.

”Ydin aloittamassamme oikeudenkäynnissä on se, että Meta on vastuussa palvelussaan julkaisemista mainoksista”, Sims sanoi ja jatkoi: ”Väitetysti Meta oli tietoinen asiasta… huijausmainoksia näytettiin Facebookissa, mutta yhtiö ei ryhtynyt riittäviin toimiin ongelman ratkaisemiseksi”

Metan mukaan kaikki mainokset, jotka huijasivat ihmisiltä rahaa tai johtivat heitä harhaan, rikkoivat yhtiön käytäntöjä. Yhtiö hyödyntää teknologiaa samankaltaisten julkaisujen havaitsemiseen ja estämiseen, ja yhtiö oli ”tehnyt tähän asti yhteistyötä ACCC:n tutkimuksessa”, yhtiö kertoi. 

Myös Suomessa on havaittu samankaltaisia huijauksia. Internetissä ja Facebokissa on kiertänyt mainoksia, joissa esimerkiksi Antti Herliniä, Sanna Marinia ja Matti Rönkää on vedetty mukaan kryptovaluuttahuijauksiin. 

Suositellut

Uusimmat