Arkistokuva toi muistoja mieleen 
TIVIAN muuton yhteydessä arkistoista löytyi valokuvakansio, joka avasi muistojen arkiston.
Reino Myllymäki
20.10.2023

TIVIAn toimisto ja varasto joutuivat toistamiseen muuton kohteeksi, kun YIT irtisanoi vuokrasopimuksemme. Toimisto muutti tämän seurauksena Workery West -tornin 9. kerrokseen Triplaan ja varasto lähelle toimistoa Ratavartijankatu 3:een. 

Jälkimmäisen muuton yhteydessä löytyi kaksi valokuvakansiota, jossa oli valokuvia ilmeisesti 1990-luvulta. Paljon valokuvia, mutta useimmista puuttui tieto, mihin tapahtumaan liittyi tai ketä kuvissa oli. Tämä on harmillista, koska kansiossa oli hyviä kuvia. 

Ihan kansion lopusta löytyi taitettu A5-kokoinen päiväämätön saate ja sen välissä oli kuva. Saate oli Nokia Mobile Phonesilta ja saatteen mukaan kuva oli mobile office -konseptista, joka koostui kannettavasti tietokoneesta, GSM-datakortista ja GSM-puhelimesta. Kaksi viimeistä julkistettiin vuonna 1994, joten kuva oli aikaisintaan siltä vuodelta. 

Kuva synnytti minulle välittömästi déjà vun. Huhtikuussa 1996 matkustin British Airwaysin palveluja käyttäen Helsinki–Lontoo–Bangkok–Sydney osallistuakseni Incit-nimiseen rakentamisen tietojenkäsittelyn konferenssiin. Kolmen lennon yhdistelmä vei aikaa 33 tuntia ja laskeuduimme Sydneyn lentoasemalla aamuyöstä. Vähän aikaa kulutin aikaa lentoasemalla, mutta sitten otin hotellibussin Sydney Park Inn -hotelliin, joka sijaitsi ihan paikallisen Hyde Parkin vieressä, mutta oli selvästi vaatimattomampi ja halvempi kuin konferenssihotelli Sheraton. 

Kun saavuin huoneistohotellilleni, se ei ollut vielä auki. Istahdin kamppeineni hotellin portaille, otin Toshiban läppärini ja Nokian puhelimeni sekä yhdistin puhelimen kaapelilla läppärin GSM-data-korttiin. Yritin lukea sähköpostiani, joka oli Telecom Finlandin pp.inet.fi-tyyppinen. 

En kuitenkaan saanut yhteyttä. Yritin moneen kertaan. Siinä istuessani Francis Street -katua pitkin lähestyi mies kävellen. Minun kohdallani hän teki mutkan ja totesi englanniksi: ”Sinun täytyy olla suomalainen!” Myönsin todeksi ja mies jatkoi matkaa. Semmoinen teknologiamaine meillä oli vuonna 1996. 

Aamupäivällä sitten soitin kokeeksi tuohon Telecom Finlandin soittopurkin numeroon. Yllätyksekseni siellä vastattiin ja toivotettuani hyvää aamupäivää puhe muuttui epävarmaksi. Hänen näkökulmastaan puhelu kun tuli kuulemma Kreikasta ja Suomessa oli tuolloin aamuyö. Sain kuitenkin avun ongelmaani. Oli näet todennäköistä, että Telecom Finlandin soittopurkin puhelinnumero oli australialaisittain liian lyhyt, varsinkin kun siitä vielä poistettiin sen aikaisen suuntanumeron etunolla. Neuvottiin huijaamaan paikallista teleoperaattoria laittamaan perään mitä tahansa numeroita. Näin toiminkin, yhteys alkoi toimimaan ja tuhansien markkojen puhelinlasku alkoi syntyä myös. 

Jotta teknologiafriikkiyteni olisi ollut täydellinen, mukanani oli myös Kodak DC50 -digitaalikamera. Saattoi olla sillä hetkellä mantereen ensimmäinen. Sillä otin kuvan muun muassa tuosta Sydney Park Inn -hotellista. Google Mapsin mukaan hotelli on vielä paikoillaan alaosastaan beigeksi maalattuna. 

Kuvat: 

Sydney Park Inn -hotelli 15.4.1996. Kuva on parannettu tekoälypohjaisella palvelulla ja Photoshopilla. Kuva: Reino Myllymäki 

Nokia Mobile Office -kuva noin vuodelta 1994. Kuva: TIVIAn arkisto / Nokia Mobile Phones. 

Suositellut

Uusimmat