Applen sovelluskauppaan on tulossa isoja muutoksia
EU:n uudet digisäädökset pakottavat Applen mahdollistamaan kolmannen osapuolen sovelluskaupat puhelimiinsa vuonna 2024. Lisäksi DMA-asetus pakottaa toimijoita avaamaan palveluitaan laajemminkin muille toimijoille.
IT Insider toimitus
14.12.2022

Apple aikoo avata mahdollisuuden kolmannen osapuolen sovelluskaupoille iOS-käyttöjärjestelmässään ensi vuoden iOS 17 -ohjelmistopäivityksessä, kertoo Bloomberg.

Muutos on suuri perinteisesti kaikki ohjat käsissään pitäneen Applen toiminnassa. Syynä on EU:n digijättien toimintaa suitsimaan pyrkivä Digital Markets Act -lainsäädäntö.

Apple ei ole kommentoinut asiaa, ja monet yksityiskohdat ovat vielä epäselviä. Esimerkiksi se, tuleeko muiden sovelluskauppojen asennusmahdollisuus myös EU:n ulkopuolelle ja onko myös maksuliikenne mahdollista siirtää Applen ohi.

Apple on perustellut oman sovelluskauppansa tiukkoja käytäntöjä tietoturvalla. Eikä iPhoneissa ole juurikaan ollut haittaohjelmia. Myös markkinajohtaja Androidin oma sovelluskauppa on erittäin turvallinen, mutta Androideista on löydetty huomattavasti enemmän haitallisia sovelluksia, joita käyttäjät ovat asennelleet virallisen sovelluskaupan ohi.

Tämä ei tietenkään tarkoita, että kaikki kolmannen osapuolen sovelluskaupat olisivat riski, mutta kuluttajalla on suurempi vastuu jos hän päättää käyttää niitä. Tietoturva ja tottumus ovatkin alkuvaiheessa Applen puolella, vaikka järjestelmään tulisikin muutoksia EU:n määräysten myötä.

Muitakin rajapintojen avauksia on odotettavissa lähivuosina. Esimerkiksi Applen laitteiden etsimiseen tarkoitettu Find My avautuu muille toimijoille, kuten AirTageja vastaavaa tuotetta kehittävälle Tilelle. Samoin viestipalvelujen pitää toimia toistensa kanssa ristiin, joten myös Applen iMessagen pitää avautua muille toimijoille.

Lue lisää:

Suositellut

Uusimmat