Applen sovelluskaupan liikevaihto kasvoi 1 100 miljardiin dollariin
Applen sovellusekosysteemi tuo rahaa sovelluskehittäjille sekä App Storea ylläpitävälle Applelle.
Max Lehtinen
05.6.2023

Applen sovelluskauppa App Store on kasvanut reilusti biljoonaluokkaan. Apple julkaisi toukokuun lopussa tiedotteen Analysis Groupin tekemästä tutkimuksesta, joka analysoi App Store -ympäristön myyntiä ja kasvua osa-alueittain.

Applen tilaaman tutkimuksen mukaan App Storen ja sen sovellusten sisäisten ostojen yhteinen liikevaihto nousi 29 prosenttia edellisestä vuodesta 1,1 biljoonaan eli 1100 miljardiin dollariin. 

Myynnistä 910 miljardia dollaria koostui fyysisistä tavaroista ja palveluista, 109 miljardia sovellusten sisäisestä mainonnasta ja 104 miljardia digitaalisista tavaroista ja palveluista, tutkimusraportissa kerrotaan. 

Yli 90 prosenttia myynnistä ei tapahtunut suoraan App Storen kautta, joten Apple ei perinyt niistä rojalteja, raportissa kerrotaan.

Sovelluskehittäjille maksettu osuus on ollut jo kahtena vuonna peräkkäin noin 60 miljardia dollaria.

App Storessa on tällä hetkellä noin 1,8 miljoonaa sovellusta.

Sovelluskaupan myynti on kasvanut viime vuosien aikana tasaisesti 27-29 prosenttia vuodessa. Vuonna 2022 eniten kasvoivat sovellukset matkustus- (+84 %) ja kyydinvälityspalvelut (+45 %).

App Storen sovellusten kautta tapahtuva elintarvikkeiden toimitus- ja noutomyynti on yli kaksinkertaistunut vuodesta 2019 koronapandemian kiihdyttämänä. Päivittäistavaramyynti on yli kolminkertaistunut samassa ajassa, raportissa kerrotaan. 

Vielä kolme vuotta sitten App Store -ympäristön myynti oli vain noin puolet nykyisestä

Käyttäjät ovat ladanneet sovelluksia App Storesta yli 370 miljardia kertaa sen jälkeen, kun App Store aloitti toimintansa vuonna 2008.

Apple esti tutkimuksen mukaan yli 2 miljardin dollarin edestä vilpillisiä maksutapahtumia ja hylkäsi 1,7 miljoonaa sovellusta App Storesta vuonna 2022.

Kuva: Mariia Shalabaieva

Suositellut

Uusimmat