Applen liikevaihto jää toisella vuosineljänneksellä kahdeksan miljardia potentiaaliaan pienemmäksi toimitusvaikeuksien vuoksi, yhtiö kertoi toissa viikolla. Taustalla ovat Kiinassa vallitsevat koronapandemian aiheuttamat liikkumisrajoitukset.
Bloombergin mukaan Apple mainostaa itseään yhtiönä, jonka toimitusketju on maailmanlaajuinen. Yhtiö on myös pyrkinyt korostamaan sitä, ettei se ole liian riippuvainen Kiinasta.
Todellisuudessa Kiinalla on iso merkitys Applelle, sillä yhtiö kokoaa maassa lähes kaikki tuotteensa. Tämä on aiheuttanut paljon päänvaivaa yhtiölle, sijoittajille sekä asiakkaille pandemian aikana.
Yhtiö valmistaa suuren osan tarvitsemistaan komponenteista Kiinan ulkopuolella, esimerkiksi Yhdysvalloissa, Intiassa, Vietnamissa ja Japanissa. Applen toimitusjohtaja Tim Cookin mukaan yhtiö panostaa myös siihen, että yhä suurempi osa yhtiön käyttämistä puolijohdekomponenteista valmistettaisiin Yhdysvalloissa.
Kokoonpanon Apple tekee kuitenkin pääasiassa Kiinassa. Ja tämä aiheuttaa nyt tuotantoon tukkoisuutta. Malli toimi hyvin jopa vuosikymmeniä: yhtiö hyötyi edullisesta työvoimasta ja liiketoimintaa tukevasta Kiinan hallinnon politiikasta samalla kun yhtiön tuotteet saivat väylän Kiinan markkinoille.
Koronapandemia osoitti kuitenkin yhtiölle, miksi riippuvuus Kiinasta voi olla vaarallista sen liiketoiminnan kannalta. Tehtaita on suljettu ja toimituskulut ovat kasvaneet äkillisesti hyvin suuriksi. Useilla Applen alueilla, joilla Apple kokoaa iPhone-puhelimiaan, Macbook Pro -tietokoneitaan ja muita laitteitaan, on julistettu liikkumisrajoituksia.
Bloombergin mukaan yhtiö on vähitellen siirtänyt kokoonpanolinjoja myös Kiinan ulkopuolelle. Yhtiö kokoaa esimerkiksi osan Mac Pro -tietokoneistaan Yhdysvalloissa. Yhtiö kokoaa myös muita pienempiä tuotteita esimerkiksi Malesiassa, Irlannissa, Thaimaassa ja Vietnamissa. Silti yhtiön suurimmat tuotteet, eli iPhone-puhelimet, iPad-taulutietokoneet ja Apple Watch -rannekellot kootaan edelleen pääasiassa Kiinassa.