Applen iPhone 13 -puhelimien kysyntä hidastui
Apple oli jo aiemmin laskenut iPhone 13 -puhelimien tuotantotavoitetta osien puutteen takia. Tuotantovaikeudet ovat turhauttaneet Applen asiakkaita.
Kalle Keinonen
02.12.2021

Apple kärsii globaalista komponenttipulasta muiden it-yhtiöiden tapaan. Tuotantovaikeudet ovat myös vähentäneet Applen iPhone 13 -puhelimien kysyntää, kertoo Bloomberg. Yhtiö on kertonut iPhone 13 -puhelimien kysynnän hidastumisesta komponenttien tarjoajilleen. Applen viimevuoden 323,1 miljardin euron liikevaihdosta noin puolet tuli iPhone -puhelimien myynneistä.

Apple oli jo aiemmin laskenut iPhone 13 -puhelimien tämän vuoden tuotantotavoitetta 10 miljoonalla puhelimella osien puutteen takia. Aiemmin tavoite oli 90 miljoonaa puhelinta.

Vaikeuksistaan huolimatta Apple on matkalla kohti joulukauden myyntiennätystä. Analyytikot ovat arvioineet 6 prosentin nousua myynnissä ja yhteensä yli 104,2 miljardin euron myyntiä vuoden viimeisellä neljänneksellä. Myynti ei kuitenkaan vastaa Applen ja sijoittajien alkuperäisiä odotuksia.

Viivästyneet toimitukset ja tuotteiden puute ovat turhauttaneet Applen asiakkaita. Lisäksi inflaatio ja omicron-virusvariantti saattavat vähentää myyntiä.

Monet Applen asiakkaat saattavat päivittää puhelintaan vasta ensi vuonna. iPhone 13 -puhelimissa oli vain pieniä muutoksia edellisiin iPhone 12 -puhelimiin verrattuna. Suurempia muutoksia odotetaan vuoden 2022 mallilta.

Apple kieltäytyi kommentoimasta asiaa.

Viime lokakuussa Applen toimitusjohtaja Tim Cook kertoi, että uusien tuotteiden kysyntä on ”erittäin voimakasta”. Yhtiön pahimpana haasteena hän piti komponenttipulaa. Hän arvioi komponenttipulan aiheuttavan yli 5,3 miljardin euron liikevaihdon menetyksen viimeisellä vuosineljänneksellä.

Suositellut

Uusimmat