Applen Ali Farhadi valittiin Allen-instituutin tekoälyjohtajaksi
Heinäkuun lopussa aloittava Farhadi pyrkii säilyttämään organisaation tekoälytutkimuksen korkeatasoisena, avoimena ja yleishyödyllisenä.
Max Lehtinen
21.6.2023

Ali Farhadi valittiin Allen-instituutin tekoälyjaoston (AI2) uudeksi toimitusjohtajaksi, organisaatio kertoi blogipostauksessaan kesäkuun lopussa. Farhadi siirtyy seattlelaisen tutkimusryhmän historian toiseksi johtajaksi Applen tekoäly-yksiköstä, jossa hän toimi myös esimiehenä.

Farhadi aloittaa tehtävässään heinäkuun viimeisenä päivänä. 

Farhadin valintaa edesauttoi hänen taustansa AI2:n entisenä tutkijana. Hän myös perusti AI2:n Xnor.ai-nimisen oheisyrityksen ja johti sitä kunnes Apple osti yrityksen vuonna 2020 noin 200 miljoonalla dollarilla. 

”Koko uransa ajan hän on osoittanut tekoälyn mullistavan voiman ainutlaatuisella kyvyllään kanavoida syvällinen tieteellinen tutkimus tuoteratkaisuiksi”, AI2:n hallituksen jäsen ja Microsoftin tutkimusryhmän varatoimitusjohtaja Peter Lee kommentoi valintaa. 

Farhadi seuraa tehtävässä Oren Etzionia, jonka instituutin perustaja Microsoft-miljardööri Paul Allen palkkasi perustamaan AI2-alajaoston vuonna 2014. 

Etzioni ilmoitti viime vuonna päätöksestään luopua toimitusjohtajan tehtävästä. Hän jatkaa kuitenkin organisaation hallituksen jäsenenä, neuvonantajana ja teknisenä johtajana, kertoo Geekwire.

Farhadin tehtävänä on hyödyntää AI2:n ainutlaatuista roolia riippumattomana ja voittoa tavoittelemattomana järjestönä. Se työllistää yli 200 asiantuntijaa tekoälyn saralla.

”Koska tekoälyn kehityksessä ja käytössä tapahtuu ennennäkemättömiä muutoksia, en voisi kuvitella parempaa ajankohtaa palata AI2:n toimitusjohtajaksi”, Farhadi sanoi lausunnossaan. 

”Nyt maailma tarvitsee enemmän kuin koskaan aidosti avointa ja läpinäkyvää tekoälytutkimusta, joka perustuu tieteeseen ja paikkaan, jossa tiedot, algoritmit ja mallit ovat avoimia ja kaikkien saatavilla.”

Viime vuonna Etzioni kertoi GeekWirelle, että Allenin kuolinpesä tarjosi yli 95 prosenttia AI2:n rahoituksesta vuonna 2022. Kuolinpesä on sitoutunut tukemaan AI2:ta ikuisesti.

Kuva: AI2

Suositellut

Uusimmat