Apple tukee asiakkaiden oikeutta korjata omat laitteensa
Apple ilmaisi elokuun lopussa tukensa kalifornialaiselle laille, jonka mukaan yritysten on annettava asiakkaille työkaluja, osia ja ohjeita laitteiden korjaamista varten.
Max Lehtinen
25.8.2023

Apple tukee Kaliforniassa valmisteltavaa lakiesitystä, joka antaisi elektroniikkalaitteiden ostajille oikeuden saada laajaa tukea niiden korjaukseen. 

Apple on jo vuosia vastustanut ehdotusta, että sen asiakkaat ja muut itsenäiset toimijat saisivat tarvitsemansa välineet, osat ja ohjeet yrityksen tuotteiden korjaamiseen.

Nyt Apple kuitenkin kertoo kirjeessään SB 244 -lakia maaliskuussa ehdottaneelle senaattori Susan Eggmanille tukevansa lakia, koska “se sisältää vaatimuksia, jotka suojelevat yksittäisten käyttäjien turvallisuutta ja tietoturvaa sekä tuotevalmistajien immateriaalioikeuksia”.

Yritys sanoo jatkavansa tukea, jos laki jatkaa “asiakkaiden ja innovaattoreiden suojelua”.

Lakiehdotus – nimeltään SB 244 – vaatisi yrityksiä julkaisemaan useille yli 100 dollaria maksaville elektroniikkatuotteille korjausohjeet, varaosat ja tarvittavat työkalut vähintään kolmen vuoden ajaksi tuotteen valmistuksen loppumisesta.

SB 244 kattaa ainakin kulutuselektroniikan, kuten puhelimet ja kannettavat tietokoneet, ja kodinkoneet, kuten mikroaaltouunit ja pesukoneet. Muutamia kategorioita laki ei kuitenkaan koske, esimerkiksi pelikonsoleita tai hälytysjärjestelmiä.

Eggman on aiemmin esittänyt muitakin korjaamisoikeutta koskevia lakiehdotuksia. Hänen mielestään laaja lainsäädännöllinen korjausoikeus ”antaisi kuluttajille mahdollisuuden säästää rahaa”.

Apple on tarjonnut jo vuodesta 2021 lähtien asiakkaille mahdollisuuden tilata osia Applelta ja korjata laitteet itse Self Service Repair -ohjelmansa kautta. 

Laitteiden korjaamisesta laskuttaminen on Applelle tuottoisaa, mutta lisääntyvän lainsäädännöllisen ja kuluttajamarkkinoiden paineen vuoksi yritys yrittää olla mukana muutoksessa eikä sitä vastaan. 

”Apple arvostaa tilaisuutta tukea pyrkimyksiänne parantaa kuluttajien vaihtoehtoja Kaliforniassa”, yritys sanoo kirjeessään Eggmannille.

SB 244 hyväksyttiin alustavasti toukokuussa senaatissa äänin 38–0. Lakia valmistellaan parhaillaan, ja siitä äänestetään uudelleen myöhemmin. 

New Yorkissa, Coloradossa ja Minnesotassa säädettiin samankaltaiset itsenäistä korjausoikeutta koskevat lait viime vuonna. 

Kuva: Laurenz Heymann 

Suositellut

Uusimmat