Älypuhelinten kysyntä on edelleen poikkeuksellisen pientä
Viidestä suurimmasta älypuhelinbrändistä vain Apple kasvatti myyntiään vuodentakaiseen verrattuna. On myös mahdollista, että älypuhelimien vähentynyt kysyntä on jäädäkseen.
Kalle Keinonen
31.10.2022

Globaali taloustilanne ja epävarmuus kurittavat edelleen älypuhelinmarkkinoita. Vaikka toimitukset nousivat heinä-syyskuun aikana hieman huhti-kesäkuun edellisestä mittauksesta, on kysyntä edelleen 12 prosenttia vuoden takaista pienempää, kertoo tutkimusyhtiö Counterpoint.

Kokonaisuudessaan valmistajat toimittivat heinä-syyskuussa 301 miljoonaa älypuhelinta. Vuosi sitten määrä oli 342 miljoonaa puhelinta.

Viidestä suurimmasta älypuhelinvalmistajasta vain Apple kykeni kasvattamaan myyntiään vuoden takaiseen verrattuna. Yrityksen älypuhelintoimitukset kasvoivat kahdella prosentilla, mikä nostatti yrityksen markkinaosuutta kahdella prosenttiyksiköllä yhteensä 16 prosenttiin. 

Markkinajohtaja Samsung toimitti kahdeksan prosenttia vähemmän puhelimia kuin vuosi sitten. Yhteensä yritys toimitti 64 miljoonaa älypuhelinta kolmannen heinä-syyskuussa.

Johtavien kiinalaisten älypuhelinbrändien toimitukset olivat vuoden takaisiin verrattuna hyvin alhaisia. Useat yrityksistä pyrkivät hankkiutumaan eroon vanhoista älypuhelinmalleistaan samalla, kun kysyntä laski etenkin kotimaan markkinoilla. Toisaalta kiinalaisbrändit pystyivät hyödyntämään Venäjän markkinoita, joilta Apple ja Samsung poistuivat Venäjän aloittaman hyökkäyssodan seurauksena.

Counterpoint Market Monitor -palvelun tutkimuksen mukaan poliittinen ja taloudellinen epävakaus ovat johtaneet kuluttajien negatiiviisiin asenteisiin, minkä takia toimitukset jäivät Q2:ssa 300 miljoonan rajapyykin alapuolelle.

Counterpointin seniorianalyytikko Harmeet Singh Walian mukaan Venäjän hyökkäys Ukrainaan, Kiinan ja Yhdysvaltain välinen epäluottamus ja jännite, pelko taantumasta sekä kansallisten valuuttojen heikkeneminen vaikuttavat negatiivisesti jo valmiiksi matalaan kysyntään. Myös älypuhelimien elinkaaret pitenevät, sillä puhelimet ovat kestävämpiä ja älypuhelintekniikan kehitys hidastuu, sanoo Harmeet.

Suositellut

Uusimmat