Älypuhelinten kysyntä laskee jyrkästi Kiinassa
Monet puhelimien ja komponenttien valmistajat varoittavat älypuhelintoimitusten laskusta. Kysynnän laskun odotetaan vaikuttavan eniten kiinalaisiin puhelinvalmistajiin.
Kalle Keinonen
31.5.2022

Älypuhelinten kysyntä on laskenut nopeasti Kiinassa. Useat puhelinten ja komponenttien valmistajat ovat varoittaneet maailman suurimman älypuhelinmarkkinan heikenneestä kysynnästä, kertoo The Wall Street Journal.

Kiinassa älypuhelintoimitukset laskivat huhtikuussa 34 prosentilla vuoden takaiseen verrattuna, selviää Kiinan informaatio- ja kommunikaatioteknologia-akatemian tuoreesta datasta. Huhtikuussa älypuhelimia myytiin 17,7 miljoonaa kappaletta. Akatemian mukaan vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana toimitukset laskivat 30 prosentilla ja niitä tehtiin noin 86 miljoonaa kappaletta.

Apple kertoi myöhään huhtikuussa, että sen toisen vuosineljänneksen myynnit jäävät jopa 8 miljardia dollaria potentiaaliaan pienemmiksi. Taustalla olivat Kiinassa vallinneet koronapandemian aiheuttaman liikkumisrajoitukset, jotka rajoittivat yhtiön kokoonpanolinjojen toimintaa. 

Kiinalainen elektroniikkavalmistaja Xiaomi kertoi puolestaan toukokuussa, että sen älypuhelinten liikevaihto laski 11 prosentilla tammi-maaliskuussa aikana vuoden takaiseen verrattuna. Yhtiö syytti liikevaihdon laskusta Kiinan logistisia ongelmia, suljettuja kauppoja sekä komponenttien puutetta, joiden taustalla olivat myös Kiinan liikkumisrajoitukset.

Kiinalainen puolijohdevalmistaja Semiconductor Manufacturing International Corp. (SMIC) arvioi toukokuussa, että globaalit älypuhelintoimittajat valmistavat tänä vuonna vähintään 200 miljoonaa älypuhelinta vähemmän, kuin mitä ennusteet ovat sanoneet. SMIC:n toimitusjohtaja Zhao Haijunin mukaan suurimman osan vähennyksistä joutuvat tekemään kiinalaiset puhelinvalmistajat.

Kiinan kovilla koronarajoituksilla on ollut paljon negatiivisia vaikutuksia maan talouteen: Toimitusketjut ja logistiikka ovat häiriintyneet ja kulutus on laskenut. Huhtikuussa Kiinan vähittäismyynnit olivat 11 prosenttia edellistä vuotta pienemmät. Vähittäismyyntiä käytetään korvikemuuttujana kulutukselle.

Suositellut

Uusimmat