Aalto Startup Centerin alumniyritykset työllistävät jo tuhansia
Aalto Startup Centerillä on ollut merkittävä rooli suomalaisen startup-kulttuurin luomisessa. Kiihdyttämön 25-vuotisen taipaaleen aikana alumniyrityksiä on kertynyt jo yli 600 kappaletta.
Kalle Keinonen
06.6.2022

Aalto-yliopiston Aalto Startup Center -yrityskiihdyttämö tarjoaa kasvualustan yliopiston tutkimuksesta alkaville innovaatioprojekteille. Aalto-yliopiston innovaatioista vastaava vararehtori Janne Laine pitää yrityskiihdyttämön roolia tutkimuksesta alkunsa saavien startupien synnyttäjänä merkittävänä.

”Olemme luoneet Aalto-yliopistossa ainutlaatuisen palveluverkoston, jolla voimme tukea tutkijoita ideasta aina varhaisen vaiheen startupiin asti. Verkosto on kansainvälisestikin ainutlaatuinen ja rekisteröity omaksi tuotemerkikseen From Ideas to Impact -nimellä”, Laine kertoo.

Liikevaihdon määrällä tarkasteltuna 25-vuotiaan Aalto Startup Centerin alumniyritysten koko on kasvanut merkittävästi vuosien varrella. Yhteensä alumniyrityksiä on kertynyt jo yli 600, jotka työllistävät noin 3200 henkilöä. 

”Yrittäjyys on tehokas tapa soveltaa tutkimustuloksia yhteiskunnan hyväksi. Alumniyritysten yhteenlaskettu vuotuinen liikevaihto oli ennen koronapandemiaa yli puoli miljardia euroa”, Laine sanoo.

Aalto Startup Centerin tunnettuja alumniyrityksiä ovat muun muassa peliyhtiö Rovio ja ohelmistokonsulttitalo Futurice. Vuonna 2020 Rovion liikevaihto oli yli 270 miljoonaa euroa. Futuricen liikevaihto oli saman vuonna yli 44 miljoonaa euroa. Uudemmista alumniyrityksistä menestyneitä ovat muun muassa Drop Design Pool, Duunitori ja Gapps.

Yrityskiihdyttämön menestyksekäs toiminta on saanut myös tunnustusta. Vuonna 2019 Aalto Startup Center valittiin UBI Globalin järjestämässä World Incubation Summit 2019 -tapahtumassa maailman viiden parhaan yliopistossa toimivan yrityskiihdyttämön joukkoon.

Rohkeaa kokeilua epäonnistumisia pelkäämättä

Alun perin toiminta sai alkunsa Helsingin kauppakorkeakoulussa, jossa yliopiston Pienyrityskeskus perusti Caduceus-yrityshautomon vuonna 1997. Lopulta yrityskiihdyttämö siirtyi myöhemmin perustettuun Aalto-yliopistoon. Vuodesta 2016 lähtien kiihdyttämö on tehnyt vahvaa yhteistyötä Aalto-yliopiston innovaatiopalvelujen kanssa. Yrityskiihdyttämön perustamisvuonna kulttuuri oli vielä hyvin toisenlainen kuin nykyään.

”Viime vuosikymmeninä suomalaisessa yrittäjyyskulttuurissa on tapahtunut merkittävä muutos. Me olemme olleet edelläkävijöitä ja uranuurtajia”, sanoo Aalto Startup Centerin johtaja Marika Paakkala.

Dynaamisessa startup-kulttuurissa toiminta on rohkeaa ja kokeiluhenkistä: ideoiden suunnitteluun ja hiomiseen ei käytetä loputtomasti aikaa. Sen sijaan yrityskiihdyttämössä pilotoidaan ideoita rohkeasti ja iteroidaan ennakkoluulottomasti.

”Ei haittaa, vaikka joskus menee vähän pieleen. Se on mahdollisuus oppia ja tehdä seuraavalla kerralla paremmin”, Paakkala muistuttaa.

Kiihdyttämö mukana Arctic 15 -tapahtumassa

Aalto Startup Center on mukana 7.-8.6.2022 Helsingin Kaapelitehtaalla järjestettävässä Arctic15-tapahtumassa. Esillä on useita kiihdyttämön alla toimivia startupeja ja tutkimusinnovaatioprojekteja.

Suositellut

Uusimmat