Yhdysvaltojen Kiina-komissio (USCC) on antanut maan kongressille vahvan suosituksen aloittaa “Manhattan-projektin tapainen” ohjelma, joka keskittyisi yleisen tekoälyn kehittämiseen ennen Kiinaa.
Komission mukaan jopa 50 yritystä kehittää tekoälymalleja Kiinassa, mikä kielii sen mukaan vaarallisen nopeasta tekoälykehityksestä.
“[Kiinan] nopea teknologinen kehitys uhkaa Yhdysvaltojen taloutta sekä armeijaa ja voi heikentää pelotetta sekä vakautta Tyynellämerellä samalla horjuttaen globaaleja voimasuhteita”, Kiina-komissio kirjoittaa kongressille jättämässään raportissa.
Komissio suosittaa raportissa, että Yhdysvaltojen valtio tarjoaisi uuden tekoälyohjelman kautta arvokkaita sopimuksia tekoäly- ja laskentatehoyrityksille, jotta maan tekoälykehitys nopeutuisi.
Valtion tarjoaman rahoituksen tavoitteena olisi kehittää yleinen tekoäly ennen Kiinaa. Vaarana on, että Kiinan kehittäessä yleisen tekoälyn ensimmäisenä, se voisi hyödyntää sitä oman armeijansa tukena esimerkiksi Taiwanissa.
Vertaus Manhattan-projektiin perustuu ehdotuksen tavoitteeseen ratkaista monimutkainen teknologinen haaste ennen vastustajaa. Yhdysvaltojen toisen maailmansodan aikainen Manhattan-projekti oli tutkimushanke, jonka tavoitteena oli kehittää toimiva ydinase ensimmäisenä maana maailmassa.
Uuden tekoälyhankkeen rahoitus on mahdollista, sillä vain kahden kuukauden päästä valtaan nouseva Donald Trump pitää Kiinan voittamista tekoälykilvassa erityisen tärkeänä tavoitteena. Samaan aikaan Yhdysvaltojen kongressissa on Trumpin kaudella republikaanienemmistö.
“Meidän täytyy olla [tekoälyn] etulinjassa. Meidän täytyy ottaa johto Kiinasta. Kiina on suurin uhkamme tekoälykilvassa”, Trump totesi haastattelussa kesäkuussa.
Trump totesi haastattelussa, että Yhdysvaltojen on investoitava valtavasti ainakin energiainfrastruktuuriinsa mahdollistaakseen yleisen tekoälyn kehittäminen.
Apurahat tai suorat investoinnit OpenAI:n kaltaisiin tekoäly-yrityksiin sen sijaan voivat olla Trumpille ja kongressille liian kova pala.
Trump luultavasti hakee konsultaatiota asiaan ainakin uudelta oikean käden mieheltään Elon Muskilta, joka on ollut jo liki vuosikymmenen ajan huolissaan liian ripeän tekoälykehityksen riskeistä ihmiskunnalle.
Toisaalta Musk on myöntänyt, että matka ”jokaista yksittäistä ihmistä älykkäämpään” tekoälyyn on vain vuoden tai kahden päässä.