Nobel-voittaja Hinton: Sam Altman ansaitsi saada potkut OpenAI:lta
Hintonin mukaan Altmania kiinnostaa huomattavasti enemmän tuotot kuin turvallisuus.
Max Lehtinen
10.10.2024

Fysiikan vuoden 2024 Nobelin voittanut Geoffrey Hinton kritisoi hiljattaisessa haastattelussaan OpenAI:n toimitusjohtaja Sam Altmania

Alkupuheenvuorossaan Hinton ylisti ensin koko koneoppimisyhteisön merkitystä neuroverkkojen kehitykselle. Sitten hän antoi erityiskiitoksen eräälle oppilaalleen, joka on Hintonin mukaan antanut Altmanille potkut. 

“Minulla oli useita hyvin älykkäitä oppilaita – paljon älykkäämpiä kuin minä – jotka saivat [tekoälyn] lopulta toimimaan. He ovat tehneet merkittäviä asioita. Olen erityisen ylpeä siitä, että eräs oppilaani antoi Sam Altmanille potkut”, Hinton sanoi. 

Hinton viittasi kommentillaan tekoälyvelho Ilya Sutskeveriin, joka savusti Altmanin ulos OpenAI:sta marraskuussa 2023. 

Hinton tarkensi vielä kommenttinsa merkitystä myöhemmin haastattelussa. 

“OpenAI perustettiin kehittämään tekoälyä nimenomaan turvallisesti. Ajan myötä on kuitenkin selvinnyt, että Sam Altmania kiinnostaa huomattavasti vähemmän turvallisuus kuin tuotot. Mielestäni se on suuri harmi”, Hinton sanoi. 

OpenAI pyrkiikin parhaillaan irtaantumaan sen voittoa tavoittelemattomasta taustasta Y Combinatorin ihmelapsi Altmanin johdolla. Tekoälyjätti sulki viikko sitten 6 miljardin euron rahoituskierroksen, jonka ehtona on, että OpenAI onnistuu muuntautumaan Altmanin johdolla voittoa tavoittelevaksi organisaatioksi. 

Hinton puhui haastattelussa tuttuun tapaansa myös tekoälyn ihmiskunnalle aiheuttamasta eksistentiaalisesta uhasta, jonka ehkäisemiseen ei hänen mielestään ladata tällä hetkellä tarpeeksi resursseja.

“Emme tällä hetkellä ymmärrä, miten välttää [katastrofiset seuraukset]. Sen takia tarvitsemme mahdollisimman pian lisää tutkimusta tekoälyn turvallisuudesta”, Hinton sanoi. 

Hinton tunnetaan yleisesti tekoälyn “kummisetänä”. Hän on voittanut myös Turing-palkinnon, joka tunnetaan tietojenkäsittelyn Nobel-palkintona, työstään neuroverkkojen parissa.

Suositellut

Uusimmat