Iran on pyrkinyt viime kuukausien aikana vaikuttamaan Yhdysvaltojen vuoden 2024 presidentinvaaleihin aiempaa enemmän.
Iran on ottanut toiminnassaan käyttöön useita eri ryhmiä, jotka ovat yrittäneet saada tietoa vaaleista ja luonut valetilejä sekä -sivustoja vaikuttamistarkoituksessa.
Iran on pyrkinyt vaikuttamaan Yhdysvaltojen lisäksi esimerkiksi Bahrainin ja Israelin sisäisiin asioihin lisääntyvissä määrin sitten Yhdysvaltojen vuoden 2020 presidentinvaalien.
Asiasta kertoo Microsoft tuoreessa ulkomaisen häirinnän raportissaan.
Microsoftin mukaan Iranin hallinto vaikuttaa olevan nyt “yhtä kytköksissä” Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin kuin Venäjä, jonka tiedetään olevan hyvin kiinnostunut vaaleihin sekaantumisesta.
Iranin hallinto on keskittänyt tekemänsä vaalihäirinnän lähelle marraskuussa pidettäviä vaaleja varmistakseen toimintansa tehokkuuden.
Iran käyttää toiminnassaan laajaa skaalaa erilaisia hakkeri- ja vaikuttamisryhmiä. Maa haluaa luultavasti varmistaa, ettei Iran-vastainen presidenttiehdokas Donald Trump tule valituksi.
Iran on targetoinut Trumpin kampanjan työntekijöitä myös suoraan, hän kertoi Elon Muskille X-keskustelussa tiistaina.
Iran pääsi kesäkuussa käsiksi kampanjan sisäisiin dokumentteihin hakkeroimalla korkea-arvoisen työntekijän, Roger Stonen, sähköpostitilin. Varapresidenttiehdokas J.D. Vancesta on sittemmin vuodettu julkisuuteen kuva naisellisesti pukeutuneena, mikä voi olla peruja kampanjan haavoittuvuudet-kansiosta.
Irania on syytetty myös Trumpin salamurhan suunnittelusta.
Uhkaavien ryhmien toimintatavat
Klassisten metodien (esimerkiksi kalastelusähköpostien, hakkeroimisen ja strategisen tiedonkeruun) lisäksi erään iranilaisen ryhmän työtä on luoda valheellisia yhteiskunnallisia aktivistiryhmiä vaikuttaakseen Yhdysvaltojen kansalaisiin.
Sefid Flood -niminen ryhmä, jolla on siteitä Iranin hallintoon, pyrkii vähentämään kansalaisten luottamusta viranomaisiin ja luomaan epäilyksiä vaalien integriteetistä esittämällä vahvoja mielipiteitä tekaistujen aktivistiryhmien nimissä.
Microsoftin mukaan ryhmän toiminta ulottuu jopa väkivaltaan kiihottamiseen poliittisia henkilöitä ja ryhmiä vastaan.
Toinen iranilaismotivoitunut ryhmä, Storm-2035, on luonut useita väärennettyjä uutissivustoja, jotka ovat täynnä polarisoivia viestejä poliittisesti merkittävistä aiheista. Sivustot ovat toimittaneet “uutisia” esimerkiksi Yhdysvaltojen presidenttiehdokkaista, LGBTQ-oikeuksista ja Israelin sekä Hamasin välisestä konfliktista, Microsoftin raportissa kerrotaan.
Esimerkiksi (vielä kirjoitushetkellä toiminnassa oleva) sivusto “Nio Thinker” on Trump-vastainen uutislähde, joka vitsailee satiirinomaisesti presidentin ulkonäön ja persoonan kustannuksella.
Tekoäly ei tuhoa vaaleja
Microsoftin mukaan sivustot hyödyntävät tekoälyä kopioidakseen “ainakin osan” sisällöstään yhdysvaltalaisista julkaisuista.
Tekoälyn tehokkuus vaalivaikuttamisessa on kuitenkin ollut toistaiseksi rajallista, raportissa kerrotaan.
Sama pätee esimerkiksi Kiinan ja Venäjän vaikuttamisryhmiin.
“Kaiken kaikkiaan lähes kaikki toimijat ovat pyrkineet sisällyttämään tekoälyä toimintaansa, mutta viime aikoina monet toimijat ovat palanneet takaisin tekniikoihin, jotka ovat osoittautuneet tehokkaiksi: yksinkertaiset digitaaliset manipuloinnit, vääränlainen luonnehdinta ja sisällön vääristely ja luotettavien merkkien tai logojen käyttö väärän tiedon päällä”, Microsoft kirjoittaa.
Realistiselta vaikuttavaa multimodaalista sisältöä luovat tekoälyt ovat kuitenkin suuri uhka, jos kansalaisten teknologinen lukutaito ei kehity yhtä nopeasti kuin tekoälytyökalut.
Tämän tietävät toki myös suuret teknologiayritykset, jotka kehittävät jatkuvasti sekä chatbotteja että tekoälyn tuottamaa sisältöä kaitsevia mekanismeja.
Toimijat ovat tehokkaita
Microsoftin mukaan ulkomaiset toimijat ovat keskittäneet resurssejansa vaa’ankieliosavaltioihin tulevien presidentinvaalien alla. Ryhmät käyttävät toiminnassaan tekoälyä ja muita automatisointikeinoja.
Tekaistut uutissivustot targetoivat poliittisen spektrin eri ääripäitä. Tunteita herättävän videosisällön määrä on lisääntynyt. Ryhmät ovat myös kehittyneet datan hyödyntämisessä targetoimisen tukena.
Ongelmien ehkäisemiseksi on tärkeää kehittää vaali-integriteettiä suojelevien teknologisten työkalujen lisäksi kansalaisten digitaalista lukutaitoa.
Merkittävien organisaatioiden ja viranhaltijoiden tulisi kiinnittää erityistä huomiota kyberturvaansa.
“Johtavien poliittisten päättäjien on oltava tietoisia seurannasta ja seurata parhaita kyberturvallisuuskäytäntöjä myös vanhojen tai arkistoitujen infrastruktuurien osalta, sillä ne voivat olla olla uhkatekijöille otollisia kohteita”, Microsoft kirjoittaa.