Tekoäly pyrkii tunnistamaan vaaratilanteita Pariisin olympialaisissa reaaliaikaisesti
Pariisin olympialaisia varten käytössä oleva teknologia on kansalaisoikeusjärjestöjen mukaan “troijalainen hevonen” valvonnan lisäämiseksi.
Max Lehtinen
27.7.2024

Pariisin olympialaisissa hyödynnetään tekoälyavusteista videoanalyysiä terroristihyökkäyksien ehkäisemiseksi ja tunnistamiseksi, kertoo Bloomberg

Lehden mukaan tämä on virittänyt keskustelua tekoälyllä toimivien tunnistustyökalujen ja yksityisyydensuojan välisestä jännitteestä. 

Olympialaisten turvallisuushenkilöstö ei saa hyödyntää riskien tunnistamisessa suoraan kasvojentunnistusteknologiaa, jonka pelätään poistavan ihmisten kyvyn kulkea julkisilla paikoilla ilman, että heitä seurataan. 

Kansalaisoikeusryhmät eivät kuitenkaan pidä kieltoa tarpeeksi vahvana tapana estää “yksilöllistä identifiointia” muiden keinojen avulla. 

Yksityisyydensuojan puolesta puhuvat järjestöt ovat myös huolissaan, että tekoälyavusteisen riskintunnistuksen hyödyntäminen voi johtaa valvontateknologian laajempaan käyttöön myös olympialaisten jälkeen. 

Esimerkiksi Euroopan digitaalioikeudet -kollektiivin toimintapolitiikan johtaja Ella Jakubowski on kuvaillut tekoälytyökalujen hiljattaista käyttöönottoa “troijalaiseksi hevoseksi”. 

Ei olisi ensimmäinen kerta, kun vastaavien valvontatyökalujen hiljattainen käyttöönotto perustellaan kansalaisten turvallisuuden varmistamisella, vaikka todellinen tarkoitusperä olisi laajempi valvonta.  

Valvonnan lisääntyessä kansallisen turvallisuuden nimissä toteutettu salailu taas pitää käytön laajuuden, tarkat menetelmät ja valvonnan oikeuttavat tehokkuusmetriikat poissa kansan tietoisuudesta. 

Kritiikkiä kohdistetaankin nyt myös olympialaisissa hyödynnettävien tekoälytyökalujen läpinäkymättömään käyttöön: Mitä tietoa tekoälytyökalujen avulla saa? Kenellä on pääsy tähän tietoon? 

Entä kuinka hyödyllisiä tekoälytyökalut todella ovat rikoksien ehkäisemisessä? Ovatko niiden tuomat hyödyt tarpeeksi merkittäviä, että vaihtokauppa on oman yksityisyydensuojan heikentämisen arvoinen?

Kysymyksiin ei löydä helposti vastausta ilman korkeaa turvallisuusluokitusta. 

Ranskalaisen teknologiayhtiö Winticsin perustajajäsen Matthias Houllier kuitenkin vakuuttaa, etteivät yrityksen algoritmit, joita hyödynnetään nyt olympialaisissa, ole vaaraksi pariisilaisten yksityisyydelle. 

“Emme analysoi henkilökohtalaista dataa. Emme katso naamaa, rekisterikilpeä tai käyttäytymisanalytiikkaa vaan anonyymejä muotoja”, Houllier sanoo.

Houllierin mukaan yrityksen käyttämien algoritmien (jotka kuulostavat kuvailun mukaan pikemminkin koneoppimisalgoritmeilta kuin tekoälyltä) tarkoituksena on vain lisätä videokuvaa jo valmiiksi tarkastelevien työntekijöiden tehokkuutta vaarojen tunnistamisessa. 

Ranskan sisäministeri Gérald Darmanin on kuvaillut olympialaisia “suurimmaksi turvallisuushaasteeksi”, jonka mikään maa on koskaan joutunut järjestämään rauhan aikana. 

Turvajärjestelyjen määrä on valtava. Reutersin mukaan olympialaisia varten on jalkautettu 45 000 poliisia ja tuhansia sotilaita.  

Olympialaisten avajaiset järjestettiin 26.7. perjantaina. 

Suositellut

Uusimmat