Apple yrittää saada muut teknologiajätit kiinni tekoälyosaamisessaan keskittämällä resursseja tekoälyn kehittämiseen ja integroimiseen.
Bloombergin Apple-analyytikko Mark Gurmanin mukaan yritys on käyttämässä kehitystyöhön noin miljardi dollaria tänä vuonna.
Gurmanin lähteiden mukaan Applella koetaan paljon stressiä yrityksen heikosta tekoälytuotannosta kilpailijoihin verrattuna.
”Sitä pidetään sisäisesti melko suurena epäonnistumisena”, nimetön lähde kertoi Gurmanille.
Apple on aiemmin parantanut tekoälyn avulla iOS 17:n kielioppia, mutta muita merkittäviä julkaisuja se ei ole tehnyt. Yritys on myös hiljaisin äänin kehittänyt oman suuren kielimallin nimeltä Ajax.
Kilpailijat sen sijaan ovat takoneet kuumaa rautaa tekoälyn kentällä hyvin ahkerasti ja integroinut sitä tuotteisiinsa taitavasti.
Meta on esimerkiksi julkaissut oman LLAMA 2 -chatbottinsa ja käyttää tällä hetkellä tekoälyä muun muassa uusien tekoälypersoonien luomiseen. Amazon taas päivitti suositun Alexa-avustajansa ja testaa nyt Amazon-tuotearvostelujen tiivistämistä tekoälyn avulla.
Microsoftin ja OpenAI:n miljardien arvoinen kumppanuus taas on johtanut muun muassa tuotteliaan GitHub Copilotin, tekoälyassistenttien ja monien muiden tekoälyominaisuuksien julkaisuun.
Applella tekoälysuunnittelu on sen sijaan vielä työn alla. Gurmanin mukaan Apple haluaa kuitenkin lisätä tekoälyominaisuuksia mahdollisimman laajasti tuotteisiinsa, kuten Apple Musiciin, jossa se voisi luoda käyttäjille automaattisesti soittolistoja.
Gurmanin mukaan yritys pyrkii uudistamaan uudella teknologialla myös Sirin ja iOS-käyttöjärjestelmän. Gurman uskoo, että älykkäämpi versio Siristä voisi olla valmis jo ensi vuonna.
Samalla Apple pyrkii parantamaan iPhonen kykyä ennustaa käyttäjän kirjoitusta ja tarjoamaan tekstiehdotuksia. Tämä tehtävä sopii erinomaisesti suurille kielimalleille, ja siihen käytetään luultavasti tällä hetkellä yrityksen Ajax-tekoälyä.
Apple kuitenkin pohtii yhä, otetaanko generatiivinen tekoäly käyttöön integroimalla se suoraan laitteisiin, pilvipalveluiden kautta vai näiden lähestymistapojen yhdistelmänä.
Gurmanin mukaan on todennäköistä, että Apple päätyy lopulta käyttämään hybridimallia, jossa yksinkertaiset tekoälytehtävät voidaan suorittaa laitteilla langattomasti ja monimutkaiset tehtävät suoritetaan pilvipalvelujen avulla.
Kaiken kaikkiaan vaikuttaa siltä, että yritys on tunnistanut tekoälyn merkityksen teknologian tulevaisuudelle ja pyrkii nyt paikkaamaan hidasta alkuaan parhaansa mukaan.
Siitä huolimatta, että Apple voi kiriä vastustajansa hyvinkin nopeasti kiinni, sen takkuinen alku on antanut kiintoisan alkumaistiaisen tekoälyn kyvystä horjuttaa teknologia-alan nykyisiä valtasuhteita.
Kuva: Laurenz Heymann