Tekoäly, tietoturva ja lisätty todellisuus ovat ensi vuoden teknologiatrendejä
DNA:n teknologiatrendiraportti vuodelle 2023 lupaa uusien teknologioiden ohella entistä tarkempaa sääntelyä.
IT Insider toimitus
19.12.2022

Vuonna 2023 teknisen kehityksen keskiössä ovat tekoälyn edistys, tietoturvan korostuva ja entistä kriittisempi rooli työelämässä sekä lisätyn todellisuuden harppaukset, selviää teleoperaattori DNA:n vuoden 2023 teknologiatrendiraportista.

Raportin mukaan teknologinen edistys, työtä ja vapaa-aikaa uusivat innovaatiot ja lainsäädännön muutokset tulevat määrittelemään tulevia käänteitä keskeisesti. Entistä vastuullisemman bisneksen suuntaviivoja muokkaavat tuotannolliset innovaatiot ja tarkempi, kuluttajaa palveleva sääntely.

Biometrinen tunnistautuminen tulee syrjäyttämään vanhoja salasanarakenteita entistä voimakkaammin vuonna 2023, ja alati uusiutuva zero trust -suunnittelufilosofia pystyttää vankempia tietoturvan muureja yritysten ympärille. Muita selviä trendejä ovat tilauspohjaiset palvelut yhä uusilla alueilla ja digitaalisen kanssakäynnin raameja murretaan uusien virtuaalisten ympäristöjen, digitaalisten kauppapaikkojen ja hybridisovellusten myötä.

Ohjelmistojen ohella myös laitevalmistajien maailmassa innovoidaan kilpaa: nykyisten älylaitteiden perilliseksi povattujen älylasien ohella kehitetään muun muassa älykkäitä piilolinssejä.

”Digitaalisen inhimillisyyden kysymysten äärelle vie myös tekoälyn valtavaa vauhtia kiihtyvä kehitys. Tekoäly tuleekin todennäköisesti olemaan vuoden 2023 keskustelluin aihe”, arvioi DNA:lla yritysliiketoiminnan strategiasta ja business managementista vastaava johtaja Tuukka Toivonen.

”Teknologisen evoluution ohella on luotava katsaus myös ICT-alan sekä ihmiskunnan kulutustottumuksiin. Vastuullisuutta ja ekologisuutta säännellään entistä tiukemmin myös lainsäädännöllisesti, ja sillä tulee olemaan monenlaisia vaikutuksia toimialallamme”, Toivonen sanoo.

EU:n määräämänä USB-C:stä muodostuu uusi lataus- ja datastandardi, mikä tarkoittaa kiteytettynä sitä, että jatkossa toimistolla ei tarvitse hautoa kilometrikaupalla erilaisia virta- ja datakaapeleita.

Kuluttajille suunnattu Right to Repair eli takuurajojen ulkopuolelle ulottuva korjausoikeus puhututtaa myös, sillä mikäli Euroopan komissiossa etenevä ehdotus hyväksytään lainsäädäntöön, esimerkiksi mobiilimarkkinoilla puhelimien vaihtoväli saattaa venyä huomattavasti. Energiakriisin yhdeksi lieventäjäksi povataan sähköautojen mahdollisuuksia toimia varavirtalähteinä.

Koko raportin voi tilata itselleen osoitteesta: https://www.dna.fi/yrityksille/teknologiatrendit2023

Suositellut

Uusimmat