5G nosti mobiiliverkkojen nopeuksia räjähdysmäisesti
Neljän vuoden takaisiin mittaustuloksiin verrattuna mobiiliverkkojen nopeudet ovat useilla paikkakunnilla jopa kymmenkertaistuneet, osoittaa Omnitelen uusi tutkimusraportti.
Kalle Keinonen
12.4.2022

Kaikkien suomalaisten operaattorien latausnopeudet parantuivat 5G-verkkojen yleistyttyä. Mobiiliverkkojen nopeudet ovat jopa kymmenkertaistuneet neljässä vuodessa, selviää konsulttiyhtiö Omnitelen tuoreesta tutkimusraportista. Lisäksi tiedonsiirtonopeudet olivat kansainvälisesti tarkasteltuna hyvin korkealla tasolla.

”5G-verkkoa alettiin Suomessa rakentaa kuluttajakäyttöön vasta vuonna 2019, joten vuoden 2018 mittaukset perustuvat vielä täysin 3G- tai 4G-verkkoihin. Onkin helppo arvioida, että erityisesti 5G-rakentaminen on nostanut mobiiliverkkojen nopeuksia näin merkittävästi – jopa kymmenkertaiseksi reilussa neljässä vuodessa. On upeaa nähdä kovan työn tuottaneen tulosta”, iloitsee DNA:n mobiililiiketoiminnan johtaja Cedric Kamtsan.

Esimerkiksi vuonna 2018 keskimääräinen latausnopeus oli Helsingissä DNA:n mobiiliverkossa 67 Mbit/s, Elisalla 52 Mbit/s ja Telialla 45 Mbit/s. Nyt keskimääräiset latausnopeudet ovat Helsingissä DNA:lla 682 Mbit/s, Elisalla 500 Mbit/s ja Telialla 460 Mbit/s.

Tutkimuksessa hyödynnettiin jokaisen operaattorin nopeimman tiedonsiirtoyhteyden tarjoavaa matkapuhelinliittymää sekä 5G-kykyisiä älypuhelimia. 

Voit tutustua koko tutkimukseen täältä.

Suositellut

Uusimmat