3 vinkkiä CIOn sertifikaatteihin
Uusia teknologioita, termejä ja työkaluja syntyy it-alalla jatkuvasti. Sertifioinnit ovat hyvä tapa osoittaa osaamista ja edistää uraa myös it-johtajille.
IT Insider toimitus
23.6.2022

Tietohallintojohtajat pitävät yleensä sertifikaatteja tehokkaana teknisen henkilöstön osaamisen kehittämisen välineenä. Sertifikaateilla pääse kehittymässän esimerkiksi kyberturvallisuudessa, data-analytiikassa, tekoälyssä tai pilviteknolgioissa. Mutta sertifikaatit, myös tekniset, voivat olla it-johdonkin kehityksen kannalta tärkeitä, kertoo CIO.com

IT-konsulttitalo BCG Platinionissa johtajana toimiva Saurabh Chandra pitää osaamisen kehittämistä tärkeänä myös tietohallintojohdossa.

”Nykypäivän yritykset tarvitsevat kustomoituja ratkaisuja liiketoimintatarpeisiinsa. CIO:t hankkivat usein valmiita ratkaisuja, koska heiltä puuttuu osaaminen kehittää niitä itse. Tämän johdosta it ei ole täysin linjassa liiketoiminnan kanssa.

Sertifikaatit auttavat teknisen osaamisen ohella esimerkiksi johtoryhmätyössä. Investoinnit on helpompi perustella, kun niiden tekemiseen on riittävä tekninen osaaminen.

Mutta sertifikaattien tekeminen ei tuo autuutta automaattisesti. CIO.com kyseli tietohallintojohtajien näkemyksiä ja teki niiden perusteella kolmen kohdan listan tehokkaaseen sertifikaattien suorittamiseen.

Luo oppimissuunnitelma

Sertifikaatteja ei kannata suorittaa satunnaisesti tai tuoreimpien muotitermien perässä juosten. Sen sijaan jokaisen CIO:n kannattaa luoda henkilökohtainen oppimissuunnitelma esimerkiksi seuraaviksi 18 kuukaudeksi.

Suunnitelman tulee sisältää lista opeteltavista asioistas, jotka sopivat sekä henkilökohtaiseen että yrityksen kehityssuunnitelmiin.

Ja samalla kannattaa pohtia, että suorittaa sertifikaatit, joilla on oikeasti arvoa. Kahden tunnin verkkokurssin suorittamisella saatava sertifikaatti ei vielä kanna pitkälle.

Testaa osaamisesi tositilanteessa

CIO:n tulee hyödyntää uusia kykyjään käytännössä. Muuten sertifikaatista tulee vain pala paperia tai merkintä LinkedIniin ilman suurempaa merkitystä.

Tietohallintojohtaja voi pitää taitonsa yllä osallistumalla käytännössä projektien tekemiseen muiden it-osaajiensa kanssa. Tällä tavalla taidot kehittyvät ja pysyvät yllä

Kehitä rooliasi business-CIO:n suuntaan

IT-johtajan ei tietenkään kannata keskittyä pelkkiin teknisiin sertifikaatteihin. Osaamista kannattaa kehittää myös johtamisen ja liiketoiminnan koulutuksilla. Myös oman yrityksen toimialaosaamisen kehittäminen on tärkeää.

Hyvä tapa kehittyä on esimerkiksi määritellä ne suhteet, joilla opettelee tekniikka ja liiketoimintaa. Esimerkiksi 50:50-jaolla jokaista teknistä sertifikaattia vastaan pitää tehdä myös yksi liiketoimintataitoja kehittävä sertifikaatti.

Tällä tavalla CIO pysyy myös liiketoiminnan kehityksessä mukana ja tietohallinto on entistä olennaisempi osa yritystä.

Suositellut

Uusimmat